Angela Merkel minimalizează impactul referendumului din Ungaria privind cotele de refugiaţi

Cancelarul german Angela Merkel a minimalizat marți impactul referendumului ungar privind cotele de refugiați ale UE, afirmând că este improbabil ca acesta să determine o schimbare a poziției actuale a guvernului ungar privind solicitanții de azil. "Nu mă aștept să existe vreo schimbare a situației actuale", a spus Angela Merkel,  relatează DPA, citată de Agerpres.

05 iul. 2016, 15:43
Angela Merkel minimalizează impactul referendumului din Ungaria privind cotele de refugiaţi

În același timp, o sursă de la Bruxelles a declarat: „Înțelegerea noastră este că referendumul ungar se referă la viitoarele decizii, nu la cotele deja adoptate de redistribuire a solicitanților de azil.”

Președintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit pentru 2 octombrie data desfășurării referendumului inițiat de guvern cu privire la sistemul de cote obligatorii de relocalizare de refugiați în statele Uniunii Europene, transmite marți MTI.

Citeşte şi Preşedintele Ungariei anunţă că referendumul privind cotele de refugiaţi se va desfăşura pe 2 octombrie

La referendum, alegătorii din Ungaria vor fi întrebați: „Doriți să permiteți Uniunii Europene să impună relocarea cetățenilor non-ungari fără aprobarea parlamentului?”

Guvernul de la Budapesta a anunțat la 24 februarie că intenționează să organizeze un referendum cu privire la cotele de refugiați. Motivul oferit de executiv a fost acela că doar cetățenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria țară.

Ungaria se opune planului care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranți între statele membre, adoptat în septembrie anul trecut, insistând că acesta îi încalcă suveranitatea.