Angela Merkel, salutată cu standing ovation la ultimul său summit UE. Charles Michel: „Reuniunile fără Angela sunt ca Roma fără Vatican, ca Parisul fără Turnul Eiffel”

Liderii europeni i-au rezervat vineri un moment de ovaţii în picioare cancelarului german Angela Merkel, cu prilejul unui summit la Bruxelles care este al 107-lea la care participă şi ultimul, după 16 ani la putere.

22 oct. 2021, 15:42
Angela Merkel, salutată cu standing ovation la ultimul său summit UE. Charles Michel: „Reuniunile fără Angela sunt ca Roma fără Vatican, ca Parisul fără Turnul Eiffel”

„Sper că nu vă veţi supăra pentru această ceremonie prilejuită de ultimul dvs summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European. „Reuniunile Celor 27 fără Angela Merkel sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel„, a adăugat el, citat de AP.

Plecarea dvs de pe scena europeană ne atinge din punct de vedere politic, dar ne umple şi de emoţie. Sunteţi un monument„, a mai spus Charles Michel, salutând „înţelepciunea” cancelarului, care le va lipsi europenilor „în special în perioadele delicate”.

Şefii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis al responsabilei germane pe picior de plecare, precum austriacul Alexander Schallenberg, care a numit-o „artizană a păcii în sânul UE”, sau luxemburghezul Xavier Bettel, pentru care ea este „o maşină a compromisului”.

Citeşte şi Olaf Scholz, un pas mai aproape pentru a-i succeda lui Angela Merkel în funcţia de cancelar. Acord preliminar pentru formarea unui nou guvern, în Germania

La acest ultim summit, în care Polonia a fost aspru criticată pentru încălcările statului de drept, politiciana germană şi-a lăsat din nou amprenta, pledând pentru dialog cu Varşovia.

Responsabilii europeni i-au oferit cancelarului un cadou reprezentând clădirea în care se desfăşoară summiturile europene.

Citeşte şi SONDAJ: peste jumătate dintre germani nu cred că o să le lipsească Angela Merkel

În cadrul intervenţiei sale, Charles Michel i-a adus un omagiu şi suedezului Stefan Lofven, care va părăsi în noiembrie postul de prim-ministru, pe care îl ocupă din 2014. „Aţi marcat reuniunile noastre prin prezenţa dvs puternică şi liniştitoare”, i-a spus Michel politicianului suedez, salutând angajamentul său pentru „progresul social„, potrivit aceleiaşi surse.


loading...