Angela Merkel sprijină candidatura spaniolului De Guindos la şefia Eurogrupului

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat luni că ţara sa îl va sprijini pe ministrul economiei spaniol Luis de Guindos pentru a obţine şefia Eurogrupului deoarece, în opinia ei, De Guindos s-a dovedit a fi un ministru excelent al economiei 'în timpuri dificile', transmite EFE, citată de Agerpres.

25 aug. 2014, 12:08
Angela Merkel sprijină candidatura spaniolului De Guindos la şefia Eurogrupului

Sprijinul Angelei Merkel este unul decisiv având în vedere faptul că Germania este prima economie a zonei euro. ‘În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al Eurogrupului, susţinem candidatura lui Luis de Guindos’, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună cu şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy la sfârşitul vizitei sale în Spania.

La rândul său, Rajoy a apreciat experienţa şi pregătirea profesională a lui De Guindos. El a mai spus că i-a trimis o scrisoare noului preşedinte al Comisiei Europene, conservatorul luxemburghez Jean Claude Juncker, în care l-a propus pentru un post de comisar european pe fostul ministru spaniol al agriculturii Miguel Arias Cañete.

Desemnat ministru al Economiei la sfârşitul lui 2011, odată cu revenirea la putere a dreptei, Luis de Guindos a fost artizanul unui program istoric de austeritate în Spania, ţară care în 2012 a primit un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro pentru a-şi susţine sectorul bancar. Prin candidatura lui Luis de Guindos pentru postul de preşedinte al Eurogrupului, autorităţile de la Madrid speră să dobândească o influenţă cât mai mare în sânul instituţiilor europene.

Citeşte şi Politica trece prin stomac: SUPA de CARTOFI a ÎNTRERUPT vizita oficială a celei mai INFLUENTE FEMEI din lume

Liderii europeni urmează să se reunească sâmbătă la Bruxelles într-un summit extraordinar pentru a găsi un înlocuitor olandezului Jeroen Dijsselbloem, al cărui mandat în fruntea Eurogrupului expiră la sfârşitul acestui an, dar şi pentru a ajunge la o înţelegere cu privire la numele preşedintelui Consiliului european şi al şefului diplomaţiei Uniunii Europene, după o primă tentativă fără succes la mijlocul lunii iulie.

Eurogrupul îi regrupează pe miniştrii de Finanţe din zona euro, un club care s-a instituţionalizat în mod treptat de la crearea sa în 1997.


loading...