Cea mai frumoasă femeie de pe PLANETĂ şi-a făcut DUBLĂ MASTECTOMIE de teama CANCERULUI

Angelina Jolie, desemnată în nenumărate rânduri "cea mai frumoasă femeie de pe planetă", căsătorită cu Brad Pitt şi mamă a 6 copii, a vorbit marţi în New York Times despre decizia de a face o dublă masectomie în urma temerilor de a face cancer de sân.

14 mai 2013, 05:47
Cea mai frumoasă femeie de pe PLANETĂ şi-a făcut DUBLĂ MASTECTOMIE de teama CANCERULUI

Angelina Jolie îşi începe povestea emoţionantă cu motivul pentru a decis să fie supusă unei duble masectomii preventice – mama ei a murit de cancer de sân şi ea avea un risc crescut de a dezvolta această afecţiune.

„Mama s-a luptat cu cancerul timp de aproape un deceniu și a murit la 56 de ani. A supravieţuit suficient de mult pentru a-şi vedea primii nepoți și pentru a-i ține în brațe. Dar ceilalţi copii ai mei nu vor avea șansa să o cunoască și să vadă cât de iubitoare și bună era. Vorbim adesea de „mama mamei” și încerc să le explic boala pe care a avut-o copiilor mei. Ei mă întreabă dacă același lucru ar putea să mi se întâmple şi mie. Întotdeauna le-am spus să nu îşi facă griji, dar adevărul este că port gena „defectă”, BRCA1, care creşte considerabil riscul meu de a dezvolta cancer de sân şi cancer ovarian”, povesteşte Angelina Jolie.

„Doctorii mei au estimat că am un risc de 87 la sută pentru cancerul de sân şi un risc de 50 la sută pentru cancerul ovarian, deși riscul este diferit în cazul fiecărei femei. (…) Odată ce am știut că aceasta este realitatea mea, am decis să fim proactivi și să reducem riscul pe cât de mult posbil.  Am luat decizia de a fi supusă unei duble mastectomii preventive. Am început cu sânii, cum riscul de cancer de sân este mai mare decât riscul de cancer ovarian, iar operatia este mult mai complexă”, continuă Angelina Jolie.

Actriţa povesteşte că a trecut prin trei luni de proceduri medicale complexe, inclusiv reconstrucţia sânilor.

„Pe 27 aprilie am terminat cele trei luni de proceduri medicale pe care le implică mastectomiile. În tot acest timp am fost în stare să țin aceast lucru privat și să continui cu munca mea. Dar am scris despre asta acum pentru că sper ca alte femei să poată beneficia din experienţa mea. Cancerul este încă un cuvânt care stârneşte frică în inimile oamenilor, producând un profund sentiment de neputință. Dar astăzi este posibil să afli printr-un test de sânge dacă sunteți predispuşi la cancer mamar şi ovarian, și apoi să luaţi măsuri”, scrie Angelina.

„Chirurgia finală este completată cu reconstrucția a sânilor cu un implant. Au fost multe progrese în ce priveşte această procedură, în ultimii ani, iar rezultatele pot fi foarte frumoase”, explică Angelina.

„Am vrut să scriu acest lucru pentru a spune altor femei că decizia de a avea o mastectomie nu a fost ușoară. Dar sunt foarte fericită că am făcut asta. Riscul meu de a dezvolta cancer de sân a scăzut de la 87 la sută la sub 5 procente. Pot să le spun copiilor mei că nu trebuie să se teamă că mă vor pierde din cauza cancerului de sân”, mai spune Angelina, în editorialul din New York Times.

Articolul complet poate fi citit AICI.