Ce se întâmpla cu câinele tău dacă îi dai să mănânce sarmale. Greşeala de alimentație fatală pentru patrupedul tău

Mâncarea tradițională poate fi fatală pentru animalele de companie avertizează specialiștii. Oricât de mult le-ar plăcea patrupedelor friptura sau sarmalele nu ar trebui sub nicio formă să ne lăsăm înduplecați de insistențele lor.

28 dec. 2021, 19:39
Ce se întâmpla cu câinele tău dacă îi dai să mănânce sarmale. Greşeala de alimentație fatală pentru patrupedul tău

Animalele de companie sunt extrem de atrase de mirosul și savoarea mâncărurilor tradiționale, iar mulți stăpâni nu pot rezista „rugăminților” din partea blănoșilor și comit greșeala de a le da să mănânce din preparatele dde Crăciun.

Veterinarii avertizează că alimentele de sărbători pline de grăsimi, sărate și piperate afectează foarte mult sănătatea animalelor de companie, iar în unele cazuri acest festin cu mâncare tradițională le-a fost fatal patrupedelor.

Ţara care începe să vaccineze anti-COVID toată populaţia de nurci, singurele animale care pot transmite virusul oamenilor

Alimentele condimentate și zahărul, precum și ciocolata pot fi fatale pentru necuvântătoare.

În perioada sărbătorilor cabinetele medicilor veterinari sunt pline de astfel de cazuri, în fiecare an, de sărbători. Stăpânii înțeleg mult prea târziu greșelile pe care le fac.

Majoritatea persoanelor care dețin animale consideră că o bucăţică de carne sau ciocolată nu poate face rău, iar acesta este principiul după care se ghidează cei mai multi stăpâni de câini sau pisici.

Veterinarii atrag atenţia că un singur moment de slăbiciune vă poate strica momentele de bucurie. Deși suntem tentați să răsfăţăm animalele de companie cu bucatele tradiţionale, bunele intenţii pot duce la decesul necuvântătoarelor, relatează Antena3.

Plantele pe care să nu le ţii în casă dacă ai animale de companie

Plantele de interior, fie că au flori sau nu, pot aduce un aer proaspăt locuinţei şi s-o înfrumuseţeze. Dar dacă în locuinţă sunt şi animale de companie este de preferat să vă informaţi bine cu privire la plantele pe care le aveţi sau intenţionaţi să le achiziţionaţi. Unele plante pot fi toxice pentru animale şi uneori pot provoca decesul acestora.

Aloe Vera

Aloe vera, supranumita si „elixirul tineretii”, este o planta suculenta cu proprietati multiple, originara din Africa de Nord, utilizata cu succes in fitoterapie si cosmetica. Este o plantă uşor de întreţinut, iar extractul din aloe vera are o serie de indicatii terapeutice pentru gastrita, anemie si stimularea sistemului imunitar pentru om.
Pentru animale însă aloe vera este dăunătoare.

Crinul
Crinul pacii sau Crinul Asiatic sunt plante elegante, al căror miros îmbie pe toată lumea. Crinul absoarbe si elimina sporii de mucegai si alte substante nocive, producând în schimb oxigen.

Cu toate acestea crinul poate fi foarte periculos pentru căinii şi pisicile care locuiesc în casă. Crinul este una dintre cele mai toxice plane pentru animalele de companie. Ingerărea oricărei părţi din această plantă le face rău. Chiar şi apa din vaza în care se află crinul este otăvitoare pentru animalele de companie.

Consumate în cantități, platele poate cauza convulsii, scăderea tensiunii, aritmii cardiace. Cei mai otrăvitori sunt bulbii.

Iederă englezească
Iedera englezeasca este foarte apreciată de cei care vor să aibă în casă sau pe lângă locuinţă o „pătură” verde tot timpul anului. Se dezvolta in locuri umbroase si cu umiditate crescuta. În cazul ingerării acestei plante animalele de compania pot avea probleme de respiraţie, dureri abdominale, vărsături, diaree sau chiar paralizie.

Begonia

La fel ca în cazul crinilor, begonia este o plantă extrem de toxică pentru câini şi pisici. În cazul înghiţirii unei părţi din plantă, animalele pot prezenta arsuri la nivelul buzelor, limbii şi dificultăţi la înghiţire. De asemenea, apare voma. Tuberculii sunt cei mai periculoşi.

Pesta porcină lovește din nou. Aproape 10.000 de animale vor fi sacrificate din cauza bolii, în Hunedoara

Feriga

Feriga este o plantă extrem de toxică, în special pentru pisici. Contactul cu această plantă provocată iritaţii la nivelul pielii. În caz de ingerare, animalele pot avea dureri dureri abdominale și pot prezenta vomă şi diaree.

Urechea Elefantului
Urechea Elefantului este o plantă foarte răspândită ân casele românilor. Este apreciată pentru frunzele sale mari şi frumoase. Specialiştii în hoticultură recomandă ca această plantă să nu fie ţinută în casele în care sunt şi animale de companie.

Urechea elefantului este extrem de toxică pentru pisici și câini. Dacă animalul va mânca din frunzele acestei plante este posibil să-i apară iritații la nivelul gurii, arsuri la nivelul cavităţii bucale, vomă și dificultăți de înghițire sau iritarea tractului gastrointestinal.