Ankara ar putea plăti scump dacă închide baza de la Incirlik pentru avioanele americane

O închidere a accesului aeronavelor americane la Incirlik - principala bază aeriană a NATO în Turcia şi un important punct de susţinere a operaţiunilor coaliţiei antijihadiste în Siria s-ar putea dovedi costisitoare pentru Ankara.

14 aug. 2018, 17:18
Ankara ar putea plăti scump dacă închide baza de la Incirlik pentru avioanele americane

În contextul în care relaţiile între SUA şi Turcia, aliaţi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, au atins cel mai scăzut nivel de decenii în ultimele săptămâni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat Washingtonul că ar putea să fie împins să găsească ”noi prieteni şi noi aliaţi”.

Erdogan a purtat o convrbire la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a discutat atât despre probleme economice şi comerciale, cât şi despre criza din Siria, potrivit news.ro.

Iar potrivit unor documente publicate săptămâna trecută de presa americană, un grup de avocaţi apropiaţi Guvernului turc a depus o moţiune la tribunalul din Adana, oraşul cel mai apropiat de Incirlik, prin care cer arestarea unor ofiţeri americani acuzaţi că au participat la lovitura de stat eşuată în iulie 2016 contra lui Erdogan. Avocaţii îl citează pe generalul Joseph Votel, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, între comandanţii americani a căror arestare o cer.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a dat asigurări că relaţiile dintre militarii din cele două ţări nu s-au schimbat, potrivit news.ro

Însă, în opinia fostului comandant al forţelor NATO James Stavridis, situaţia este îngrijorătoare. ”Pierderea Turciei ar fi o eroare geopolitică monumentală”, a apreciat el luni la postul MSNBC. ”Este necesar să putem să împiedicăm acest lucru, însă Turcia are de făcut primul pas în acest stadiu”.

De aceeaşi părere este Joshua Landis, directorul Center for Middle East Studies, care consideră că „Turcia va avea cel mai mult de suferit” din cauza tensiunilor cu Washingtonului. „Cred cu putere că Incirlikul va rămâne”, declară el pentru AFP. „Pentru Turcia, gonirea Statelor Unite ar fi un revers major şi nu cred ca Erdogan să vrea acest lucru”.