ANM a emis un nou COD ROŞU. Ce zone sunt afectate de fenomene meteo periculoase în următoarele ore

ANM a menţinut nivelul ridicat de alertă de avalanşă în masivele din Bucegi şi Făgăraş, unde stratul de zăpadă depăşeşte 1m.

19 dec. 2018, 19:34

În ultimele 24 ore vremea s-a ameliorat din punct de vedere al precipitațiilor. Cerul a fost mai mult noros, devenind variabil la sfârșitul intervalului și doar izolat a mai nins slab. Vântul a suflat slab la moderat, cu unele intensificări izolate. Local s-a semnalat ceață. În zonele înalte s-au semnalat mai multe avalanșe spontane de suprafață. Stratul de zăpadă s-a tasat ușor, scăzând cu până la 4 cm, iar la ora 14 stratul măsura: 150 cm la Bâlea-Lac, 90 cm la Vf. Omu, 51 cm la Sinaia, 20 cm la Predeal și 14 cm la Fundata.

Evoluţia vremii: Intervalul 19.12.2016 ora 20 – 20.12.2017 ora 20:

Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale, mai ales în zonele de creastă, cu rafale ce temporar vor depăși 45-55 km/h. Peste 1800 m: temperaturi minime: -8 la -5 gr.C; temperaturi maxime: -3 la 0 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -6 la -4 gr.C; temperaturi maxime: 0 la 3 gr.C Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele

Făgăraș și Bucegi: La altitudini de peste 1800 m:RISC MARE (4):

La suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă, căzută în zilele precedente, care pe alocuri depășește 50 cm, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă, ca efect al acțiunii vântului. De asemenea sunt formate plăci de vânt și cornișe. Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, sau cu straturile mai vechi. Spontan, datorită insolației, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe.

La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3):

Întâlnim de asemenea un strat consistent de zăpadă cazută în ultimele zile, iar pe văile și în zonele adăpostite sunt depozite mai însemnate. Stratul este format în partea superioară din zăpadă mai umedă și grea. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe pe numeroase pante, dar la peste 1600 metri există posibilitatea declanșării și de avalanșe spontane, de dimensiuni mai mici și medii.