ANM anunţă fenomene meteo periculoase în jumătate de ţară. Vânt puternic, ploi torenţiale, tunete şi fulgere, ISU le cere românilor să stea în case

Peste jumătate din ţară intră, sâmbătă, de la ora 10.00, sub avertizare cod galben de furtuni, fiind anunţate rafale puternice de vânt şi ploi puternice. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă tuturor cetăţenilor din zonele vizate să ia măsuri pentru a se proteja.
Filip Stan
26 apr. 2025, 09:41
ANM anunţă fenomene meteo periculoase în jumătate de ţară. Vânt puternic, ploi torenţiale, tunete şi fulgere, ISU le cere românilor să stea în case

Potrivit ANM, sâmbătă, până la ora 23.00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în nordul Crişanei vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50…70 km/h şi izolat de 80 km/h.

De asemenea, de sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică la aceeaşi oră, este cod galben în mai bine de jumătate din ţară. Vremea se răceşte semnificativ, de Potrivit ANM, sâmbătă, până la ora 23.00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în nordul Crişanei vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50…70 km/h şi izolat de 80 km/h.

 

Potop în următoarele ore, alerte nowcastig în cascadă de la ANM. Rupere de nori în aceste judeţe, avertizările se apropie de Bucureşti

”În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, a transmis ANM.

ANM-Avertizare-generala-T0-250426100137

De asemenea, în intervalul 26 aprilie, ora 10 – 27 aprilie, ora 10, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Munteniei, în sudul Dobrogei şi în Carpaţii Meridionali şi Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

”Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a transmis ANM.

Meteorologii au emis şi o avertizare cod portocaliu, pentru intervalul, 26 aprilie, ora 14 – 26 aprilie, ora 23.

”În judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi zona de munte a judeţelor Braşov şi Prahova vor fi averse torenţiale. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50…60 l/mp”, a mai transmis ANM.

De sâmbătă seară, vremea se răceşte semnificativ.

Potrivit ANM, în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureş, Transilvania şi în nordul şi centrul Moldovei în cursul nopţilor se vor înregistra în general minime de -3…2 grade şi pe suprafeţe mici se va produce brumă.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face mai multe recomandări:

  • Sistaţi activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideţi toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare şi a elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate.
  • Curăţaţi șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitaţii.
  • În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercaţi să le traversaţi și nu vă apropiaţi de malurile acestora.
  • Urmăriţi buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store şi Google Play.

Ploi torenţiale şi la Bucureşti, anunţate de ANM şi Accuweather

6.04.2025 Ora 10:00 – 27.04.2025 Ora 09:00
Vremea va fi instabilă. Din a doua parte a zilei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze de 50…60 km/h), vijelii, averse (cantități de apă în jurul a 10 l/mp) și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 21…23 de grade, iar cea minimă de 9…10 grade.
27.04.2025 Ora 09:00 – 28.04.2025 Ora 09:00
Vremea va deveni răcoroasă, astfel că temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 4…7 grade. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări la începutul zilei. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări (rafale de 40…45 km/h) în prima parte a intervalului.
28.04.2025 Ora 09:00 – 29.04.2025 Ora 10:00
Vremea va fi frumoasă, dar răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă în timpul nopții. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…19 grade, iar cea minimă de 2…5 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Meteorologii de la Accuweather au emis o alertă de vreme severă pentru București, valabilă pe parcursul următoarelor 24 de ore. Potrivit prognozei, urmează o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, cu fenomene meteo periculoase ce pot afecta atât traficul rutier, cât și siguranța cetățenilor.

Conform prognozei, bucureștenii trebuie să se aștepte la averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări puternice ale vântului, cu viteze ce pot ajunge între 50 și 70 km/h.

De asemenea, sunt așteptate vijelii și căderi de grindină. Aceste manifestări vor avea un caracter temporar, dar pot fi violente și de scurtă durată.

Cantitățile de apă estimate sunt semnificative: se pot acumula între 20 și 30 de litri pe metru pătrat într-un timp scurt, iar în anumite zone izolate, valorile pot depăși chiar 50 l/mp. Aceste ploi pot duce la formarea de bălți și acumulări de apă pe carosabil, dar și la scurgeri de pe versanți sau posibile inundații locale în zonele joase.

Autoritățile locale și serviciile de urgență sunt în alertă și recomandă cetățenilor să evite deplasările inutile în timpul fenomenelor severe, să nu parcheze mașinile sub copaci sau stâlpi de electricitate și să fie atenți la eventuale mesaje transmise prin sistemul RO-ALERT. De asemenea, este indicat ca acoperișurile, balcoanele și obiectele aflate în exterior să fie asigurate corespunzător pentru a preveni pagubele materiale.

Specialiștii atrag atenția că astfel de episoade de instabilitate atmosferică sunt din ce în ce mai frecvente în sezonul cald, pe fondul schimbărilor climatice, și pot apărea brusc, chiar și în intervale aparent însorite.

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună