ANM: CODUL PORTOCALIU ar putea fi prelungit şi extins în alte zone. Autorităţile sunt în alertă

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM),  Ion Sandu, a anunţat luni, la Comandamentul de iarnă, că cel mai probabil codul portocaliu se va prelungi marţi şi că ninsoarea se va muta în regiunea de SE. Atenţionările vor fi actualizate marţi, la ora 11:00. Între timp, autorităţile locale au fost anunţate să intre în dispoziţie până la oprirea zăpezii.

25 mart. 2013, 14:02
ANM: CODUL PORTOCALIU ar putea fi prelungit şi extins în alte zone. Autorităţile sunt în alertă

Municipiul Bucureşti şi judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov intră sub incidenţa codului portocaliu pentru viscol şi ninsoare de mâine, în intervalul orar 4.00-14.00, dar apoi fenomenele extreme vor cuprinde judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, anunţă ANM.

„Ar fi de remarcat Caraş şi Mehedinţi cu vânt mai puternic decât restul judeţelor. E vorba de codul galben de la 4 dimineţa pâna la 14 şi în plus codul portocaliu în judeţele care au fost menţionate. Problema e că în momentul de faţă ANM-ul nu poate să spună astăzi ce judeţe vor fi sub cod portocaliu mâine după amiaza. Mâine va urma o atenţionare care cu probabilitate de 90% va include judeţe cu cod portocaliu. El se mută în SE şi va include probabil judeţele Buzau, Vrancea, Galaţi şi nordul Ialomiţei. Nu putem preciza dacă Bucureşti rămâne sub cod portocaliu dar sigur va rămâne sub cod galben. Vom putea spune mâine la 11:00 când reactualizăm atenţionarea. Mâine noapte începe din nou să ningă în SV. Vor fi două zile de iarnă. Şi miercuri va ninge toată ziua. ANM va veni cu actualizări permanent, funcţie de gravitatea şi cuplarea cantităţii de zăpadă cu vitezele de vânt, în diferite zone”, a decarat directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de iarnă.

Liviu Dragnea, care a condus comandamentul de iarnă de la Guvern, a declarat că autorităţile locale trebuie să fie pregătite şi să nu ţină seama de orele codului galben sau portocaliu iar comitetele judeţene de urgenţă să aibă caracter permament zilele acestea.

„Vor apare probleme serioase. Vreau să vă spun să nu luaţi în glumă aceste zile chiar dacă e martie. Acţionaţi cu multă seriozitate şi determinare ca în perioadele trecute. Avertizările ANM sunt foarte serioase. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă nu se poate încurca în orele astea, intră în dispoziţie şi până când se tremină zăpada vor rămâne în dispoziţie”, a precizat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la comandamentul de iarnă.

„Se va institui permanenţă în cod portocaliu. Poliţia română pune la dispoziţie 2000 de poliţişti cu 700 de mijloace auto. Sunt probleme la 6 judeţe care nu au suficiente materiale derapante, fie că e vorba de nisip sau de sare”, a declarat Ministrul de Interne, Radu Stroe.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni două coduri galbene şi un cod portocaliu de ninsori viscolite valabile în mai multe judeţe din ţară, inclusiv municipiul Bucureşti.

Ninsoarea depusă până în prezent şi viscolul au format deja munţi de zăpadă în nordul Moldovei, iar pe alocuri înălţimea stratului de omăt a depăşit un metru.În Botoşani, mai mulţi şoferi şi-au abandonat sâmbătă maşinile în câmp. În judeţul Suceava, unii şoferi au stat mai bine de 27 de ore blocaţi în nămeţi, până la sosirea volelor. Ministerul de Interne anunţa că opt localităţi, din judeţele Botoşani şi Suceava, nu au avut curent electric.