ANM: Posibil cod PORTOCALIU de viscol şi ninsori, de VINERI VIDEO

Meteorologii ar putea emite o atenţionare COD PORTOCALIU de vreme rea, care ar urma să fie valabilă vineri în intervalul 10.00 - 18.00, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, la şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă, care a avut loc, joi, la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că autorităţile locale trebuie să fie pregătite să evacueze populaţia şi bunurile în eventualitatea în care, în zilele următoare, potrivit atenţionărilor ANM, se va înregistra vânt puternic sau vor fi inundaţii în ţară.

21 mart. 2013, 14:14
ANM: Posibil cod PORTOCALIU de viscol şi ninsori, de VINERI VIDEO

„Atenţionarea cod galben pentru mâine (vineri, n.r.) presupune transformarea precipitaţiilor sub formă de ploaie, zăpadă în partea de vest şi nord şi după aceea în nordul Moldovei şi toată Moldova în cursul zilei de mâine. Este foarte posibili ca mâine dimineaţă ANM să dea un cod portocaliu de vânt, de peste 80 de km/h, pentru următoarele judeţe: Mehedinţi, Dolj, Gorj, Teleorman, începând de la ora 10.00 până la ora 18.00. În Moldova este posibil cod portocaliu de vânt asociat cu ninsoare. Atenţionarea cod galben este emisă până sâmbătă dimineaţa”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Radu Stroe a cerut autorităţilor locale să fie pregătită să evacueze populaţia şi bunurile în caz de vreme rea.

„Rămâne în atenţia dumneavoastră, sper să nu se întâmple aşa, organizarea şi desfăşurarea evacuării populaţiei şi a bunurilor în cazul în care vântul va depăşi o anumită viteză, în cazul în care apele, acolo unde ploaia va depăşi anumite cantităţi, ar putea să iasă din albia râurilor. Este nevoie ca din această seară să se stabilească responsabilităţi concrete, pe toate zonele, şi în cazul în care plouă foarte intens şi în cazul în care ninge în anumite zone, dar şi în cazul în care vântul depăşeşte o anumită viteză. Coroborate, toate aceste elemente ar putea crea dificultăţi majore”, a spus Stroe, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul a adăugat că trebuie asigurat un serviciu de permanenţă la sediul autorităţilor administraţiilor publice locale.

De asemenea, Stroe a afirmat că poliţia rutieră va trebui să acţioneze corespunzător şi să supravegheze circulaţia pe drumurile publice iar oamenii ar trebui să înţeleagă şi să respecte dispoziţiile oamenilor legii.

Radu Stroe a mai spus că autorităţile locale trebuie să supravegheze şi lucrările de îndiguire, începând de joi şi să fie pregătiţi în cazul în care apele depăşesc anumite cote, pentru evitarea dezastrelor.

Totodată, secretarul de stat în MAI Constantin Chiper le-a adresat autorităţilor locale rugămintea să supravegheze menţinerea în parametri normali a alimentării serviciilor publice către populaţie, referindu-se în special la alimentarea cu energie electrică.

Meteorologii au emis, miercuri, o atenţionare cod galben de intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi răcire accentuată, care va intra în vigoare de vineri, ora 8.00, şi va fi valabil până sâmbătă, la aceeaşi oră, în toate judeţele ţării. Potrivit ANM, în vestul, centrul şi nordul ţării vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55 – 60 de kilometri pe oră şi la munte peste 90 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând temporar zăpada.

În sud şi sud-est vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar rafalele vor depăşi local 60 – 70 de kilometri pe oră.

În Moldova, ninsorile se vor extinde dinspre nordul regiunii, vântul se va intensifica până la 75 – 80 de kilometri pe oră, iar spre seară şi în noaptea de vineri spre sâmbătă va fi viscol.

ANM a precizat că la sfârşitul săptămânii vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu precădere în nord, nord-est şi centru.

Şi hidrologii au emis, joi, o avertizare Cod Galben de viituri, valabilă pentru 21 de râuri şi afluenţi ai acestora, începând cu ora 17.00. Potrivit INHGA, în intervalul 21 martie, ora 17.00 – 22 martie, ora 20.00, se vor consemna scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.