ANM va emite COD GALBEN de CANICULĂ pentru zilele următoare

Directorul executiv al ANM a declarat, marţi, că miercuri şi joi sunt aşteptate temperaturi de peste 36-37 de grade Celsius şi, cel mai probabil, vor emite COD GALBEN de caniculă.

12 aug. 2014, 12:42
ANM va emite COD GALBEN de CANICULĂ pentru zilele următoare

Miercuri şi joi aşteptăm ca maximele termice să ajungă la 36-37 de grade în zonele de câmpie, cu precădere în partea de sud şi de sud-est a teritoriului şi în aceste condiţii cel mai probabil miercuri dimineaţă vom emite un cod galben care să vizeze aceste zone pentru după-amiaza zilei de mâine şi pentru joi„, a declarat la România TV Florinela Georgescu, director executiv ANM.

 

Indicele de confort termic a depăşit marţi, la ora 14.00, pragul critic în mai multe regiuni din vestul, sud-vestul, sudul, sud-estul şi estul României, potrivit ANM. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare de 80, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman.

VEZI ŞI: România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă

Cum să te fereşti de CANICULĂ

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, pe perioada de canicula, sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.