Annegret Kramp-Karrenbau a fost aleasă ca succesoare a CDU UPDATE

Annegret Kramp-Karrenbau şi Friedrich Merz se vor confrunta în turul doi al scrutinului intern in cadrul Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU) pentru desemnarea liderului care-i va succede cancelarului Angela Merkel la conducerea acestei formaţiuni, transmite vineri Reuters.

07 dec. 2018, 17:35

UPDATE 21:19 Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a ales-o vineri pe o apropiată a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, ca succesoare la preşedinţia formaţiunii şefei Guvernului, nevoită să părăsească postul de conducere a partidului pe care l-a deţinut timp de 18 ani, relatează AFP.

Actualul număr doi în CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 56 de ani, s-a impus prin vot, cu doar 51,7% din sufragii, într-un congres, la Hamburg, în faţa unui opozant intern al Angelei Merkel, Friedrich Merz, care intenţiona să opereze un viraj clar la dreapta, faţă de direcţia de centru imprimată de 18 ani de către cancelar.

 

În primul tur desfăşurat la Congresul partidului ce are loc la Hamburg a fost eliminat cel de-al treilea candidat, ministrul sănătăţii Jens Spahn. Votul în turul doi este deja în desfăşurare.

Kramp-Karrenbauer a obţinut în primul tur 450 de voturi, Friedrich Merz 392 şi Jens Spahn 157.

Citeşte şi Angela Merkel îl susţine pentru viitoarea funcţie de cancelar pe actualul secretar general, Annegret Kramp-Karrenbauer

Fostă şefă de executiv de land şi supranumită ”mini-Merkel”, datorită apropierii sale de cancelarul Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani) a fost aleasă secretar general al CDU în februarie 2018, în cadrul eforturilor de a da un nou impuls partidului.

Friedrich Merz (63 de ani) s-a retras din politică cu zece ani în urmă, după ce a pierdut în favoarea lui Merkel bătălia pentru conducere în cadrul partidului. Acum, el a revenit şi a obţinut sprijin din partea unor membri conservatori ai CDU care cred că el va da un impuls partidului spre dreapta, pentru a face faţă astfel provocării reprezentate de către partidul xenofob ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD).