Anomalii termice uriaşe în Grecia. Temperaturile au scăzut cu 40 de grade Celsius în doar 24 de ore

Zona continentală a Greciei a înregistrat un record meteorologic, măsurând scăderi de temperaturi de până la 40 de grade Celsius într-o singură zi.

15 ian. 2021, 15:23
Anomalii termice uriaşe în Grecia. Temperaturile au scăzut cu 40 de grade Celsius în doar 24 de ore

Grecii s-au bucurat joi de o vreme călduroasă şi de temperaturi peste 20 de grade, apoi, oraşul Florina – în nordul țării, a înregistrat vineri dimineaţă minus 20 de grade Celsius. De asemenea şi în alte regiuni temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius.

Acest front de vreme rece urmează să se deplaseze spre sud pe perioada weekendului, aducând pentru prima dată după mult timp temperaturi care se apropie de zero în capitala Atena, potrivit prognozelor meteorologice, citate de RFI. Temperaturile au scăzut de miercuri şi se vor menţine la niveluri foarte coborâte cel puţin până luni.

Totuși, pe parcursul săptămânii viitoare sunt aşteptate din nou temperaturi mai ridicate decât media acestei perioade a anului.

Pe de altă parte, duminica trecută, un val de căldură cu temperaturi maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri.

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate în ianuarie în ultimii 50 de ani. Temperaturile obişnuite în această perioadă a anului în Grecia sunt de circa 15 grade C. La Atena, unde termometrele au atins 22 de grade C, oamenii au ieşit la plajă, în pieţele şi parcurile capitalei. „Este o vreme minunată şi noi stăm închişi în casă cea mai mare parte a timpului„, declara un bărbat la Skai TV, pe plaja Kavouri, în apropiere de Atena, explicând prezenţa sa pe nisip unde multe persoane se plimbau, cei mai curajoşi intrând în apa mării.