ANP: Telefoanele sunt introduse în penitenciare de vizitatori sau de angajaţi ai unităţilor

Telefoanele mobile sunt introduse în închisori prin intermediul unor vizitatori, colaboratori sau angajaţi ai penitenciarelor, aparatele fiind ascunse în alimente, băuturi, haine sau maşini care au acces în închisori, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Filip Stan
20 sept. 2013, 17:26
ANP: Telefoanele sunt introduse în penitenciare de vizitatori sau de angajaţi ai unităţilor

„Obiectele interzise au fost introduse sau s-a încercat introducerea lor în penitenciare prin diferite metode, cele mai uzitate fiind: disimularea acestora în bunurile primite prin sectorul vizită (alimente, băuturi, îmbrăcăminte, încălţăminte etc.), asupra persoanelor vizitatoare, asupra unor colaboratori persoane civile, persoane cu atribuţii oficiale sau asupra unor cadre ale unităţilor, aruncarea peste gardul unităţii, ascunderea în autovehiculele ce au acces în penitenciare (proprii sau civile)”, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), informează Mediafax.

Reprezentanţii ANP au mai menţionat că au fost unele cazuri în care telefoanele au fost introduse în unităţi de către deţinuţi care se întorceau de la diverse activităţi efectuate în afara locului de deţinere, cum ar fi puncte de lucru, instanţe etc.

Cel mai recent caz în care au fost introduse telefoane mobile în închisoare este cel de la Penitenciarul Bacău. Octavian Balan, preotul închisorii, a fost prins, vineri dimineaţă, cu patru telefoane mobile pe care urma să le dea unor deţinuţi, acesta fiind dus la audieri şi reţinut în urma unor percheziţii la unitatea de detenţie, la locuinţa acestuia şi la alte adrese, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii aveau informaţii că în Penitenciarul Bacău sunt introduse telefoane mobile pentru deţinuţi, astfel că au făcut, vineri, controale în celulele deţinuţilor, în capela bisericii din penitenciar, la casa preotului Octavian Balan şi la locuinţele unor agenţi de penitenciar, au precizat sursele citate.

Preotul a fost prins în flagrant, acesta având ascunse în şosete şi în autoturism patru telefoane mobile şi aproximativ 800 de lei, bani care ar fi fost primiţi ca mită de la familiile deţinuţilor.

Sursele citate au precizat că preotul Balan primea telefoanele de la familiile deţinuţilor, care îl contactau în afara penitenciarului şi îi plăteau între 200 şi 300 de lei pentru serviciile acestuia. Preotul introducea telefoanele mobile în penitenciar şi le dădea deţinuţilor la spovedanie, în capelă sau într-o cameră de lângă infirmerie, au mai arătat sursele citate. Dacă deţinuţii nu puteau veni la preotul Balan pentru a lua telefoanele, acestea erau transmise prin câţiva agenţi de penitenciar, conform aceloraşi surse.

Potrivit articolului 54 alienatul 2 din Regulamentul de aplicare a Legii 275/ 2006 privind executarea pedepselor, „sunt interzise deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile, precum şi a altor dispozitive de comunicare la distanţă, de către persoanele private de libertate, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 127 alineatul 7”.

Conform Legii 275/2006 articolul 74 indice 2 alineatul 1″introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă”

De asemenea, alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că dacă obiectele interzise au fost introdus în închisori de „personalul din sistemul administraţiei penitenciare, la maximul pedepsei se poate adăuga un spor de până la 2 ani”.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, în august, un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor.

ANP vrea să dea între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi, potrivit proiectului de lege.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce priveşte introducerea infracţiunii de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarului.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Construcţie pe teren supus partajului judiciar. Ce poţi să faci legal?
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cod roșu de caniculă în 15 județe. În București a fost emis un mesaj RO-alert
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună