Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a făcut o serie de recomandări pentru consumatori, în contextul zilei de 1 Mai, sărbătorită în mod tradiţional cu mici şi bere. ”Evitaţi achiziţia de carne tocată din locuri neautorizate – riscaţi să cumpăraţi produse nesigure! La bere, verificaţi integritatea ambalajului, limpiditatea şi data durabilităţii minimale”, a arătat el.
”Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiţionalii mici şi bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să ţineţi cont de următoarele sfaturi”, a transmis, duminică, pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel.
În ceea ce priveşte achiziţionarea produselor alimentare, el a recomandat cumpărătorilor să verifice cu atenţie aspectul cărnii tocate şi să nu cumpere produse neetichetate, cu etichete lipsă, modificate sau expirate, arătând că eticheta trebuie să conţină informaţii despre ingredientele alergene şi termenul de valabilitate.
„Mititei de porc de la COMTIM cu aromă de carne, extract de drojdie și 15% apă, la prețul de 29,49 lei/kg! Îi puneți pe grătarul de 1 Mai? Se apropie 1 Mai! Mititeii vor fi la mare căutare! Stați aproape! Vom publica în curând un studiu despre mititei!”, au transmis reprezentanții APC, pe pagina oficială de Facebook.
”Evitaţi achiziţia de carne tocată din locuri neautorizate – riscaţi să cumpăraţi produse nesigure! La bere, verificaţi integritatea ambalajului, limpiditatea şi data durabilităţii minimale”, a adăugat el.
De asemenea, el a transmis recomandări şi pentru cei care petrec ziua de 1 Mai în zone de agrement: ”Asiguraţi-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcţionale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conţină toate informaţiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să respecte regulile de igienă. Verificaţi concordanţa între preţurile afişate şi cele de pe bonul de casă. Solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamaţii justificate”, a arătat Anghel.
În plus, el a amintit că, la controalele din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars şi ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare şi a condiţiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau provenienţa produselor (proaspete vs. decongelate).
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat controale în cadrul Comandamentului de 1 mai și au dat amenzi în valoare de 71.500 de lei, oprind temporar activitatea la trei operatori economici.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat vineri, 25 aprilie 2025, 36 de controale operative în cadrul Comandamentului de 1 mai, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare totală de 71.500 de lei. De asemenea, au dispus oprirea temporară a activității pentru trei operatori economici, până la remedierea deficiențelor constatate.
„În urma controalelor, au fost aplicate un număr de 13 sancționat contravenționale în cuantum de 71.500 lei. Totodată, au fost dispuse măsuri de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru produse alimentare în cantitate de 117 kg, în valoare de 4.012 lei, au fost dispuse măsuri de oprire temporară până la remedierea deficitelor pentru produse alimentare, dar și nealimentare în cantitate de 54 bucăți + 19 kg, în valoare de 2.533 lei”, a transmis ANPC potrivit Agerpres.