ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vine cu soluţii în cazul românilor care au credite şi nu-şi mai pot plăti ratele la bănci.

10 aug. 2022, 17:29
ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii
ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci

ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Potrivit instituţiei, datoriile „pe persoană fizică” pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5-6 ani.

ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Ce trebuie să faci ca să scapi de datorii

Citeşte şi Amânarea ratelor la bănci, un cadou otravit de la Guvern. De ce nu este bine să apelezi la această opţiune

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunţă printr-un comunicat de presă că românii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015.

În cadrul întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvență la Nivel Central – organism care reunește reprezentanți ai ANPC, ai Ministerelor de Finanțe, al Muncii și Protecției Sociale, al Justiției și Oficiulului Național al Registrului Comerțului -, care s-a desfășurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate condițiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 și posibilitățile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară.  Acest demers este necesar pentru ca legislația în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluția economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri, mai menţionează ANPC în comunicatul de presă.

„Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta și pentru alte lămuriri îi așteptăm la sediile noastre din toată țara, pentru a le oferi consiliere gratuită și sprijin”, a declarat Ruxandra Badea, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice.

ANPC transmite că prin procedura de insolvență a persoanelor fizice este reglementată situația în care datoriile pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă 1 an.

Cei care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

De asemenea, potrivit ANPC, persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ștergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Mai multe detalii pot afla pe site-ul ANPC sau la birourile teritoriale de insolvență din cadrul comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor.

Citeşte şi Câți români au cerut până acum insolvență pe persoană fizică. Cele mai multe dosare, înregistrate în Bihor, București și Galați