ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică pentru populaţie şi firmele mici

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat luni seara că a suspendat licitaţia pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, motivând decizia prin faptul că nu ar fi îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor.

07 aug. 2017, 16:17
ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică pentru populaţie şi firmele mici

Serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienţilor casnici şi firmelor cu mai puţin de 50 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

ANRE a precizat că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon.

ANRE susţine că au luat această decizie în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal.

Energia electrică pe bursă a crescut săptămâna trecută de aproape trei ori faţă de august 2016, preţul cu livrare vineri, 4 august, ajungând la 570 lei/MWh.

Potrivit news.ro, ANRE susţine că singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau fie anularea licitaţiei, în condiţiile prevăzute de regulamentul PCSU, anularea licitaţiei de către bursa OPCOM sau suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU.

Autoritatea a precizat că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia energiei necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal va demara în data de 11 august, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC să înceapă la 1 octombrie.


loading...
Partenerii noștri