ANRE: Ne aşteptăm ca preţurile energiei electrice să scadă după licitaţiile cu furnizorii

Publicat: Joi, 10 August 2017 18:31 // Actualizat: Joi, 10 August 2017 18:34 // Sursa: romaniatv.net

Preţurile la electricitate ar putea scădea după licitaţiile ce vor demara vineri, 11 august, pentru că furnizorii de ultimă instanţă vor putea achiziţiona energia pe termen lung, a declarat joi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Licitaţiile vor fi în sens descrescător, astfel că ne aşteptăm ca preţurile să scadă, şi furnizorii să aibă un comportament normal. Furnizorilor de ultimă instanţă le vor fi recunoscute costuri care se vor calcula ca medie ponderată a preţurilor obţinute pe toate pieţele la care participă. Piaţa pentru Ziua Următoare nu va mai fi o tentaţie pentru furnizorii care se aşteaptă la recunoaşterea preţurilor de pe această platformă", a spus Niculae Havrileţ, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, a menţionat că „din 10 august, costul recunoscut al furnizorilor de ultimă instanţă doar pe baza mediei ponderate de pe toate pieţele, pe care noi îl estimăm la 207,14 lei/MWh".

Pe de altă parte însă, preşedintele ANRE a precizat că nu este exclusă o repetare a situaţiei anterioare în care cererea nu era susţinută de ofertă, adică „s-ar putea să suspendăm din nou licitaţiile".

Citeşte şi Consumul de energie electrică din Bucureşti a atins în 4 august un nou vârf al acestei veri, de 1.023 MW

Întârzierea licitaţiilor pentru furnizorii de energie este considerată de către Ministerul Energiei ca principală cauză ascumpirilor consemnate în luna iulie pe bursa de electricitate OPCOM.

De aproximativ o lună de zile este în atenţia noastră evoluţia pe piaţa pentru a doua zi a preţului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE Havrileţ să îşi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne, pentru a face această analiză. Din păcate, cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de guvern un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm, cu informaţiile pe care le-am avut noi la dispoziţie, dar, de asemenea, am avut în această perioadă colaborări cu Consiliul Concurenţei şi am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiriţoiu. Chiar astăzi de dimineaţă, înainte de şedinţa de guvern, am avut discuţii cu dumnealor", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Cred că una din cauze, foarte importante, este aceea că în luna iunie, atunci când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă, şi aici facem referire la toţi marii furnizori din piaţă, aceasta a fost amânată pentru luna august şi practic toţi aceşti furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, făcând presiune pe această piaţă. A promis domnul Havrileţ că vor începe pe data de 10 aceste licitaţii şi le vor termina până la sfârşitul lunii august", a mai spus ministrul Energiei.

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – a consemnat, săptămâna trecută, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie.

Citeşte şi Scumpirea energiei. Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pentru întârzierea licitaţiilor

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
anre electricitate energie electrică Niculae Havrileţ preturi electricitate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8341
RON
04 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H