ANRP, obligată să plătească o despăgubire supraevaluată unui nepot al lui Gigi Becali

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) trebuie să plătească, în urma unei hotărâri judecătorești definitive, o despăgubire supraevaluată către Vasile Geambazi, un nepot al lui George Becali, pentru un teren de 28,5 hectare din localitatea Voluntari, se arată într-un comunicat al Corpului de Control al premierului.
Iulian Tudor
02 feb. 2016, 20:10
ANRP, obligată să plătească o despăgubire supraevaluată unui nepot al lui Gigi Becali

Evaluarea terenului pentru care a fost acordată despăgubirea de aproape 300 de milioane de lei a fost efectuată de Emil Nuțiu, trimis în judecată de DNA în dosarul Bica 1 pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu o despăgubire supraevaluată acordată de ANRP.

În urma verificărilor Corpului de Control al premierului a rezultat că o persoană îndreptățită a solicitat, în anul 2005, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren în suprafață de 28,5 ha situat în localitatea Voluntari. Ulterior, Comisia Județeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafață de 21,75 ha de către Comisia orășenească Voluntari.

Drepturile asupra terenului respectiv au fost cesionate de moștenitorul persoanei îndreptățite, în anul 2006, către George Becali, pentru suma de un milion de euro. La rândul său, Becali a cesionat drepturile la măsuri reparatorii, constând în restituirea în natură sau prin echivalent bănesc, către o societate reprezentată de Vasile Geambazi, pentru suma de 2.175.000 de euro, iar apoi a cedat drepturile „asupra terenului în suprafață de 28,5 ha” către persoana fizică Vasile Geambazi, pentru suma de 100.000 de euro.

În anul 2010, Geambazi a declarat că este de acord să primească despăgubiri bănești conforme cu valoarea vechiului amplasament, așa cum reiese dintr-un raport de expertiză extrajudiciară întocmit în 2006, respectiv suma de 19.950.000 de euro. Ulterior, același Geambazi l-a împuternicit pe George Becali, prin procură, să-l reprezinte „cu depline puteri” în relația cu ANRP.

În iunie 2011, evaluatorul Emil Nuțiu a întocmit pentru ANRP un raport prin care terenul în suprafață totală de 21,75 de hectare a fost evaluat la suma totală de 297.630.000 de lei (1.368 lei/mp), respectiv 71.339.884 de euro (328 euro/mp). Asta deși, potrivit unui ghid publicat de Camera Notarilor Publici București, valoarea orientativă a terenurilor amplasate în zona centrală a orașului Voluntari era, la acea vreme, de doar 108 euro/mp.

„Prin stabilirea unei valori de piață de 328 euro/mp, (…) Nuțiu Emil, a supraevaluat terenul în suprafață de 217.500 mp cu suma totală de 47.849.884 euro față de cea care ar fi rezultat dacă ar fi fost luată în considere valoarea din ghidul cuprinzând prețurile orientative ale proprietăților imobiliare din județul Ilfov. Față de evaluarea terenului efectuată la data de 24.08.2006, în cuantum de 19.950.000 euro, evaluatorul Nuțiu Emil a supraevaluat terenul în suprafață de 21,75 ha cu suma de 51.389.884 euro. De asemenea, față de o evaluare a terenului efectuată în luna iulie 2009, la solicitarea cesionarului Becali George (…), prin care valoarea terenului a fost estimată la suma de 45.600.000 euro, evaluatorul Nuțiu Emil a supraevaluat terenul în suprafață de 21,75 ha cu suma de 25.739.884 euro”, se arată în comunicatul Corpului de Control al premierului.

Conform aceleiași surse, evaluarea terenului de către evaluatorul Nuțiu s-a făcut pe baza unor oferte de vânzare a unor terenuri pe care le-a considerat „comparabile”, din care una pentru un teren al lui Becali, și nu printr-o documentare temeinică. Astfel, el nu a solicitat date cu privire la tranzacții concrete cu terenuri similare celui evaluat de la bănci, notari publici sau birouri de carte funciară, pentru a obține informații cu privire la prețul real al pieței imobiliare.

Raportul de evaluare întocmit de Emil Nuțiu nu a mai fost analizat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor deoarece, în perioada iunie 2011 — mai 2012, nu au mai avut loc ședințe ale acesteia din cauză că nu s-a întrunit cvorumului necesar desfășurării ședințelor. De asemenea, între 15 martie 2012 și 15 mai 2013 s-a suspendat emiterea titlurilor de despăgubire, a titlurilor de conversie, precum și procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acordau despăgubiri.

Pe 29 martie 2012 a fost înregistrată la Curtea de Apel București o cerere a reclamantului Vasile Geambazi, prin care acesta a chemat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând o despăgubire de 297.630.000 de lei, potrivit raportului de evaluare întocmit de Nuțiu.

„La nici două luni de la depunerea acțiunii în instanță și după acordarea unui singur termen de judecată, (…) Curtea de Apel București (…) a obligat pârâta să emită decizia privind titlul de despăgubire aferent valorii rezultată din raportul de evaluare (…). Recursul declarat de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost respins prin decizia nr. 239/18.01.2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de Contencios Administrativ și Fiscal”, se menționează în comunicat.

În aceste condiții, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis titlul de despăgubire pentru suma de 297.630.000 de lei în favoarea lui Geambazi, cesionarul de drepturi litigioase. De asemenea, ANRP a emis în favoarea aceluiași beneficiar două titluri de plată în valoare totală de 119.052.000 de lei, unul în data de 20 iunie 2014, iar celălalt în data de 12 iunie 2015.

„Potrivit dispozițiilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare, plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri stabilite prin hotărâri judecătorești, rămase definitive și irevocabile la data intrării în vigoare a respectivei legi, se face în termen de 5 ani, în tranșe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014. Prin urmare, următoarea plată către Geambazi Vasile, în cuantum de 59.526.000 lei, va trebui să fie efectuată de către ANRP în anul 2016”, se mai precizează în comunicatul Corpului de Control al premierului.

Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat verificări la ANRP privind stadiul soluționării, în perioada 20.05.2013 — 31.12.2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii, constituite în baza legilor Fondului funciar și a Legii 10/2001, cu modificările și completările ulterioare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici