Ansamblu de locuinţe din perioada neolitică, reprodus în Apuseni în primul Muzeu Viu din România

Peste 30 de voluntari din țară și străinătate au demarat construcția Sectorului Neolitic din cadrul Muzeului Viu de la Tecșești, un sat izolat și depopulat din Munții Apuseni, ce va reproduce un ansamblu de locuințe cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de stuf, la sfârșitul taberei urmând să fie organizată o nedeie.

29 iun. 2016, 17:13
Ansamblu de locuinţe din perioada neolitică, reprodus în Apuseni în primul Muzeu Viu din România

Sectorul Neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în baza unei comparații cu dovezile arheologice reale, se menționează într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Materialele folosite la construcție sunt împletitură din ramuri de alun pentru ziduri, pereți din lut, trestie și rogoz pentru acoperișuri.

„Ne propunem să coagulăm un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura organică, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească”, a declarat, potrivit sursei citate, Ionuț Onea, președintele Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON, care a inițiat proiectul Muzeului Viu de la Tecșești.

La sfârșitul taberei, între 30 iunie și 3 iulie, Groove ON organizează o nedeie pentru sărbătorirea realizărilor de la Muzeul Viu de la Tecșești, evenimentul fiind o adaptare a tradiționalelor adunări festive cu muzică, târg și ateliere de meșteșuguri.

Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect independent, care se susține din donațiile publicului pasionat de păstrarea și promovarea tradițiilor românești. 

Scopul proiectului La Origini este de a clădi un muzeu viu al satului, care să conțină sectoare ce reprezintă diverse perioade istorice, în care vizitatorii pot experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din perioada neolitică, dacică și medievală.

Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștri și care sunt legendele transmise până astăzi. Experiența traiului în Tecșești îi va învăța, de asemenea, pe locuitorii muzeului viu să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii — sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu.

În satul Tecșești, comuna Întregalde, trăiesc în jur de 14 bătrâni, în condițiile în care în 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.