ANSVSA: Nu există nicio suspiciune de apariţie a gripei aviare pe teritoriul României

România nu înregistrează până în prezent nicio suspiciune de apariție a gripei aviare în populația de păsări domestice și sălbatice, deși în urmă cu câteva zile a fost găsită o lebădă moartă, iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului, subtipul H5N8, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

28 nov. 2016, 16:26
ANSVSA: Nu există nicio suspiciune de apariţie a gripei aviare pe teritoriul României

Până la această dată, din informațiile pe care le deținem, exceptând cazul anterior menționat, nu există nicio suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României„, precizează ANSVSA într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare cu subtipul H5N8, ANSVSA a impus mai multe măsuri preventive, pe întreg teritoriul României cu scopul evitării introducerii acestui virus în populația de păsări domestice. Astfel, s-a dispus monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul României, iar orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA.

De asemenea, au fost solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare, iar o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă.

A fost dispus pe întregul teritoriu al României ca în cazul exploatațiilor non-profesionale (gospodării ale populației), toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic„, se arată în comunicatul ANSVSA.

În data de 22 noiembrie 2016, ca urmare a notificării unei mortalități observate la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța, iar în urma emiterii buletinului de analiză al IDSA, prin care a fost confirmată prezența virusului influenței aviare, subtipul H5N8, la un singur cadavru de lebădă, boala a fost declarată.

Conform planului de măsuri și legislației sanitare veterinare în vigoare, au fost stabilite în județul Constanța două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locației unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, care include zona de protecție din jurul acvatoriului portului Constanța, unde a fost găsit cadavrul.

ANSVSA precizează că la nivelul acestor zone de restricție sanitară veterinară nu există nicio exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației.

La nivelul zonelor de restricție sanitară veterinară au fost impuse următoarele măsuri: recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii — Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, în cursul acestei zile se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare.

Potrivit datelor ANSVSA, au fost interzise târgurile, piețele și expozițiile de animale, fiind intensificată supravegherea oficială a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.

Totodată, specialiștii veterinari au solicitat cooperarea vânătorilor și a ornitologilor pentru raportarea autorităților competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde.

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe raza județului Constanța au fost instituite operative zilnice privind starea de sănătate, mortalități înregistrate peste limita tehnologică de producție, precum și controale oficiale în toate aceste unități. În regim de urgență s-a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate și notificarea oricărei suspiciuni către DSVSA Constanța.

Citeşte şi GRIPĂ AVIARĂ în România! Autorităţile au confirmat boala