ANSVSA: Nu există nicio suspiciune de apariţie a gripei aviare pe teritoriul României

România nu înregistrează până în prezent nicio suspiciune de apariție a gripei aviare în populația de păsări domestice și sălbatice, deși în urmă cu câteva zile a fost găsită o lebădă moartă, iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului, subtipul H5N8, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Filip Stan
28 nov. 2016, 16:26
ANSVSA: Nu există nicio suspiciune de apariţie a gripei aviare pe teritoriul României

Până la această dată, din informațiile pe care le deținem, exceptând cazul anterior menționat, nu există nicio suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României„, precizează ANSVSA într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare cu subtipul H5N8, ANSVSA a impus mai multe măsuri preventive, pe întreg teritoriul României cu scopul evitării introducerii acestui virus în populația de păsări domestice. Astfel, s-a dispus monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul României, iar orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA.

De asemenea, au fost solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare, iar o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă.

A fost dispus pe întregul teritoriu al României ca în cazul exploatațiilor non-profesionale (gospodării ale populației), toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic„, se arată în comunicatul ANSVSA.

În data de 22 noiembrie 2016, ca urmare a notificării unei mortalități observate la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța, iar în urma emiterii buletinului de analiză al IDSA, prin care a fost confirmată prezența virusului influenței aviare, subtipul H5N8, la un singur cadavru de lebădă, boala a fost declarată.

Conform planului de măsuri și legislației sanitare veterinare în vigoare, au fost stabilite în județul Constanța două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locației unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, care include zona de protecție din jurul acvatoriului portului Constanța, unde a fost găsit cadavrul.

ANSVSA precizează că la nivelul acestor zone de restricție sanitară veterinară nu există nicio exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației.

La nivelul zonelor de restricție sanitară veterinară au fost impuse următoarele măsuri: recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii — Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, în cursul acestei zile se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare.

Potrivit datelor ANSVSA, au fost interzise târgurile, piețele și expozițiile de animale, fiind intensificată supravegherea oficială a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.

Totodată, specialiștii veterinari au solicitat cooperarea vânătorilor și a ornitologilor pentru raportarea autorităților competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde.

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe raza județului Constanța au fost instituite operative zilnice privind starea de sănătate, mortalități înregistrate peste limita tehnologică de producție, precum și controale oficiale în toate aceste unități. În regim de urgență s-a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate și notificarea oricărei suspiciuni către DSVSA Constanța.

Citeşte şi GRIPĂ AVIARĂ în România! Autorităţile au confirmat boala

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii nu mai pot conduce aceste mașini. Vor fi interzise
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania