ANSVSA: Pesta Porcină Africană a fost confirmată într-o gospodărie din Maramureş

Publicat: Marţi, 23 Octombrie 2018 18:27 // Actualizat: Marţi, 23 Octombrie 2018 18:40 // Sursa: romaniatv.net

Pesta Porcină Africană a fost confirmată la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, din judeţul Maramureş, anunţă ANSVSA, adăugând că este în curs şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica suspiciunile conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde există PPA..

"În cursul zilei de 22.10.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a fost notificată de existenţa unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureş. În cursul aceleiaşi zile specialiştii DSVSA Maramureş au recoltat probe biologice de la un porc mort şi doi purcei în viaţă, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Maramureş", precizează ANSVSA.

Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureş, o echipă de specialişti din cadrul DSVSA Maramureş a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală şi a aplicat primele măsuri de restricţie.

Institutul de Diagostic şi Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureş, în data de 23.10.2018.

"Totodată, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare", potrivit ANSVSA.

La nivelul focarului se aplică măsurile de restricţie privind circulaţia animalelor, produselor şi subproduselor animale şi vegetale, mijloacelor de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere şi pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulaţiei animalelor.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţene.

Toate animalele suspecte trebuie eutanasiate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Citeşte şi Pesta porcină africană se extinde în Teleorman. Al patrulea focar din judeţ a fost confirmat în apropiere de Alexandria

 
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANSVSA Maramureş pestă porcină africană
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7383
RON
16 Feb
noapte -1 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H