Antarctica pierde mai multă gheaţă decât se credea

Antarctica pierde mai multă gheaţă decât s-a estimat, ca urmare a fuziunii părţii inferioare a platformelor de gheaţă aflate în submersiune, se arată într-un studiu publicat duminică de revista Nature şi preluat de ziarul El Mundo, aceste rezultate fiind cruciale pentru înţelegerea modului în care calota glaciară interacţionează cu restul sistemului climatic şi în special cu oceanele.

16 sept. 2013, 12:54
Antarctica pierde mai multă gheaţă decât se credea

Crearea şi fuziunea aisbergurilor provoacă în fiecare an pierderea a 2.800 de kilometri cubici de gheaţă din calota Antarcticii. Cea mai mare parte a acesteia este înlocuită în urma ninsorilor, dar orice dezechilibru contribuie la o modificare a nivelului global al oceanelor.

Timp de mai multe decenii, experţii au pus aceste pierderi în special pe seama fracturii aisbergurilor, adică ruptura blocurilor de gheaţă de la marginea unui gheţar, dar noul studiu, întocmit de cercetători britanici, americani şi olandezi pe baza imaginilor din satelit şi a modelelor climatice, demonstrează că fuziunea sub-platformei antarctice are o influenţă comparabilă, informează Agepres.

Potrivit studiului, în cazul unor platforme de gheaţă, fuziunea din partea lor inferioară ar putea fi responsabilă pentru circa 90% din pierderea masei lor, dar în cazul altora acest procent ajunge la numai 10%. Însă pe ansamblu, calota de gheaţă a Antarcticii şi-a diminuat tot mai mult volumul.

De asemenea, platformele de gheaţă cele mai subţiri sunt şi cele care pierd cea mai mare parte a masei în urma acestei fuziuni, fiind demonstrată în mod special vulnerabilitatea acestora în viitor în faţa schimbărilor climatice şi a încălzirii oceanelor.