ANTENA 3 LIVE: Laura Kodruţa Kovesi spune că nu Antena 3 va fi executată silit

ANTENA 3 LIVE: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, la Adevărul Live, că nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească în dosarul ICA din care să rezulte că Antena 3 va fi executată.

11 aug. 2014, 12:23
ANTENA 3 LIVE: Laura Kodruţa Kovesi spune că nu Antena 3 va fi executată silit

ANTENA 3 LIVE. ‘Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Deci nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească în dosar din care să rezulte că Antena 3 va fi executată. De asemenea, niciun jurnalist, niciun ziarist, niciun formator de opinie care participă la Antena 3 nu a fost implicat în dosar, nu s-a dispus executarea bunurilor sale. Categoric pot să vă spun că această hotărâre de condamnare prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei nu o garantează nici premierul, nici alţi miniştri din ţara asta. Libertatea presei este garantată de Constituţie şi de lege’, a afirmat Kovesi. 

Ea a subliniat că decizia luată de instanţă în dosarul ICA poate fi considerată un model de bune practici în ceea ce priveşte dispoziţiile luate pentru recuperarea prejudiciului, fiind prima care se referă la un cuantum atât de mare, adică 60 de milioane de euro. 

‘Judecătorii din complet au fost foarte precişi şi punctuali cu privite la ce se confiscă, cum se confiscă şi cine are atribuţii în această confiscare. Este pentru prima dată când vedem categoric într-o minută emisă de un complet de judecată modul în care se va realiza această executare’, a arătat Kovesi. 

Şeful DNA a explicat că sunt două categorii în minuta respectivă, prima referindu-se la bunuri care au fost indisponibilizate în cursul urmării penale şi în cursul judecăţii, respectiv sechestrele care s-au pus pe anumite imobile, conturi bancare şi pe care instanţa a dispus să fie confiscate şi să treacă în proprietatea statului, libere de orice sarcini.

‘Ce înseamnă acest lucru? Dacă ne referim la imobile – sunt clădiri şi terenuri, acestea vor fi trecute în proprietatea statului indiferent dacă sunt gajate sau ipotecate în favoarea unor alţi creditori. Efectiv acest lucru se va realiza de către Ministerul Finanţelor şi care va executa această hotărâre la fel cum se execută orice hotărârea judecătorească (…) Dacă sunt contracte de închiriere şi ele nu expiră până la momentul la care se face executarea silită, contractul de închiriere poate fi sau nu prelungit de către stat’, a susţinut ea. 

Kovesi a precizat că cea de-a doua categorie vizează bunuri identificate şi faţă de care s-a luat măsura sechestrului asigurator în ziua condamnării. 

‘Prin minută, judecătorii au stabilit că şi anumite imobile care aparţineau unei societăţi comerciale implicate în dosar şi care era rezultatul unei infracţiuni (…) s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii. În acest caz, potrivit dispoziţiilor Cpp, judecătorii au dispus ca indisponibilizarea să se facă de DNA prin intermediul procurorului şef’, a menţionat Kovesi. 

Referitor la acuzaţia că Antena 3 este confiscată de Kovesi şi că numai acest sediu este dat în sarcina DNA, ea a spus că aceste afirmaţii sunt neadevărate. 

‘Judecătorul nu scrie în această minută că desemnează DNA ca organ de executare, ci ca indisponibilizare. (…) Indisponibilizare înseamnă că procurorii şi poliţiştii din DNA vor pune în aplicare aceste dispoziţii prin identificarea bunurilor şi întocmirea unor procese verbale (…) Vom identifica băncile unde sunt acele conturi bancare, ne vom deplasa la sediul băncilor cu adresă în care vom spune că acele conturi trebuie indisponibilizate. (… ) Executarea efectivă nu o face DNA. Deci nu o să vedeţi procurori sau poliţişti din DNA care vor vinde imobilele la licitaţii, care vor merge în bancă să pună efectiv să ia banii dintr-un cont să-i pună în contul statului. Aceste dispoziţii şi aceste situaţii vor fi executate de instituţiile care au atribuţii în acest sens, în special MFP. Ce va face DNA? va comunica acestor instituţii că au fost indisponibilizate bunuri cu toate caracteristicile pe care acestea le au, va transmite mai departe dispoziţia instanţei de executare efectivă iar executarea efectivă o va face MFP ‘, a mai explicat Kovesi. 

ANTENA 3 LIVE. E un lucru bun pentru democraţie ca oamenii să îşi spună părerea şi este fundamental pentru aceasta ca mass-media să poată să existe şi să poată fi independentă de orice presiuni, a declarat luni, la Târgovişte, premierul Victor Ponta.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Victor Ponta a fost întrebat de un jurnalist cum comentează faptul că un consilier online al său s-a implicat în mobilizarea cetăţenilor la ”plimbarea de la Cotroceni”, de duminică. 

Premierul a spus că nu ştie despre acest lucru şi a adăugat: ”Cred că e un lucru bun pentru democraţie ca oamenii să îşi spună părerea şi, de asemenea, cred că e un lucru fundamental pentru democraţie, în ansamblul său, ca mass media să poată să existe şi să poată fi independentă de orice fel de presiuni”. 

”Eu cred că nu doar cei care mă critică pe mine şi îl laudă pe domnul Băsescu trebuie să emită în continuare, cred că trebuie să emită şi ei, aşa ca B1, trebuie să emită şi cei care îl critică pe domnul Băsescu, cum e Antena 3. Pentru că o societate democratică nu poate exista fără libertatea presei”, a mai spus Victor Ponta.

Întrebat cum comentează incidentul de duminică, când o jurnalistă a fost bruscată, Ponta a răspuns: ”domnul ministru de Interne vă va comunica”. 

”Eu nu i-am cerut explicaţii, eu sunt informat de membrii Guvernului asupra situaţiilor pe care le au de gestionat şi domnul ministru de Interne vă va comunica. Fiecare care încalcă legea plăteşte”, a adăugat premierul Victor Ponta.