Antena Stars a primit o amendă uriașă din cauza emisiunii moderate de Mirela Vaida: „Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut”

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Antena Stars cu 20.000 de lei din cauza emisiunii Acces Direct, moderată de Mirela Vaida.

06 oct. 2022, 11:59
Antena Stars a primit o amendă uriașă din cauza emisiunii moderate de Mirela Vaida: „Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut”

Emisiunea Acces Direct bate recordul în materie de sancțiuni financiare din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Marți, Antena Stars a primit o nouă amendată în valoare de 20.000 de lei, din cauza a trei articole încălcate în emisiunea moderată de Mirela Vaida.

Citește și Ce se va întâmplă cu emisiunea Acces Direct? Mirela Vaida a făcut anunţul pe Instagram

Timp de trei ediţii, Acces Direct a relatat cazul unei femei din Timişoara care s-a sinucis, aruncându-se de pe acoperişul unui imobil cu 10 etaje, împreună cu cei doi copii minori.

„Şocant! În loc de grădiniţă, i-a dus la moarte!”„Drumul dureros al celor 3 spre viaţa veşnică!” sau „Iulia (mama copiilor, n.red), paradis dat pe abis!” sunt doar câteva din burtierele emisiunii din ediţiile 4, 5 şi 6 mai, în care situaţia tragică din Timişoara a fost unul dintre cele mai discutate subiecte.

Mai mult, televiziunea a difuzat pe data de 6 mai, inclusiv înmormântarea celor trei în direct, încălcând astfel o altă prevedere a regulamentului audio-vizual, precizată de CNA.

„Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut”, se arată într-unul dintre articolele pentru care Antena Stras a primit noua amendă.

După cum am precizat anterior, CNA a hotărât că ediţiile Access Direct nu respectă trei articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

Art. 30 – Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
Art. 32 – (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocarea a cordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altorpersoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.
Art. 41 – (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat.
„Abonaţi” la amenzi

Emisiunea moderată de Mirela Vaida are palmares bogat în amenzi.

În 2021, Acces Direct a primit o amendă record de 20.000 de euro, după ce, în cadrul unei ediţii, invitaţii din platou nu au luat în serios ameninţările aruncate la adresa unei femei de către fostul ei partener, concluzionând că „aşa e iubirea”. După câteva luni, femeia a fost ucisă de către acesta.

„Primim amenzi de la CNA, somaţii de la stat, de ce? Ne spun oamenii deontologi că s-au săturat de mizeriile de la «Acces Direct»? Care mizerii? Vă arătăm criminalii lăsaţi liberi de către poliţie şi de către stat”, a afirmat Mirela Vaida, după tragedie.

Citește și Îi mai țineți minte pe Vulpița și pe Viorel Stegaru de la Acces Direct? Cum au ajuns să arate, după ce s-au întors în satul lor, la Blăgești! Din ce trăiesc!