Atentate la Paris: Fratele lui Mohamed Abrini a fost trimis în închisoare

Fratele lui Mohamed Abrini, un belgian de origine marocană inculpat în anchetele asupra atentatelor de la Paris și Bruxelles, a fost plasat în detenție luni pentru că a încălcat condițiile menținerii sale în libertate, informează surse apropiate parchetului belgian.

20 iun. 2016, 18:23
Atentate la Paris: Fratele lui Mohamed Abrini a fost trimis în închisoare

Ibrahim Abrini fusese el însuși inculpat la „începutul lunii martie” în ancheta asupra atentatelor din 13 noiembrie de la Paris „pentru participare la activitățile unui grup terorist, în momentul în care fratele său era căutat” înainte de atentatele de la Bruxelles, a precizat parchetul pentru AFP.

El fusese suspectat atunci „că știe mai mult” decât ceea ce indicase anchetatorilor despre fuga fratelui său, dar nu era suspectat că ar fi avut „un rol major în ceea ce se petrecuse la Paris”, a precizat un purtător de cuvânt, Thierry Werts, confirmând astfel o informație apărută în cotidianul La Derniere Heure.

Ibrahim fusese totuși „menținut în libertate, impunându-i-se respectarea unui anumit număr de condiții”, potrivit parchetului, care nu a fost totuși în măsură să precizeze condițiile puse și nici cele care au fost încălcate.

Faptul că a încălcat aceste reguli l-a determinat pe judecătorul de instrucție să-l plaseze în detenție luni, „nu din cauză că ar fi apărut noi fapte și nici pentru că ar avea legătură cu operațiunile antiteroriste din acest weekend”, a asigurat Werts.

Citeşte şi Atentate la Bruxelles: Poliţia a arestat un nou suspect

Mohamed Abrini, de 31 de ani, este suspectat că ar fi implicat în același timp în atentatele de la Paris, soldate cu 130 de morți și sute de răniți, și în cele de la Bruxelles, unde 32 de persoane au fost ucise și peste 300 rănite în 22 martie.

El fusese filmat cu două zile înaintea masacrelor de la Paris — în compania lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie încarcerat în Franța — într-o benzinărie din Oise, nord de Paris. Cei doi circulau într-o mașină utilizată ulterior pentru transportul membrilor comandourilor.

Mohamed Abrini a recunoscut, de altfel, a doua zi după arestarea lui la Bruxelles, în 9 aprilie, că este a treia persoană, zis „bărbatul cu pălăria”, care i-a însoțit pe cei doi kamikaze la aeroportul din Bruxelles în ziua atentatelor — un al treilea jihadist aruncându-se în aer în metrou.

Justiția belgiană și-a exprimat acordul în 9 iunie să-l extrădeze Franței pe Mohamed Abrini, vizat de un mandat de arestare european, emis de Paris, dar „nu imediat”.