Anthony Fauci dezvăluie primele rezultate ale analizei variantei Omicron. „Testele preliminare sunt încurajatoare”

Dr. Anthony Fauci a declarat că datele preliminare despre varianta Omicron sunt „cât de cât încurajatoare”, dar imunologul a estimat că este prea devreme pentru a determina dacă noua variantă este mai puțin mortală decât Delta.

06 dec. 2021, 18:31
Anthony Fauci dezvăluie primele rezultate ale analizei variantei Omicron. „Testele preliminare sunt încurajatoare”

„Până acum, cu toate că este mult prea devreme să facem declarații definitive, nu pare să fie un grad mare de severitate, însă trebuie să avem grijă înainte de a face alte afirmații, cum că este mai puțin severă sau că nu cauzează forme grave ale bolii, precum varianta Delta.

Cu toate acestea, până acum semnalele sunt relativ încurajatoare în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave de boală. În mod clar, devine varianta dominantă în Africa de Sud”, a declarat Anthony Fauci, la CNN. „Doza a treia va fi esențială pentru a gestiona această situație”, a mai spus imunologul.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic COVID-19 la Organizația Mondială a Sănătății și medic american în boli infecțioase, declarase anterior, pentru Face the Nation, că rapoartele inițiale sugerau că varianta Omicron provoacă simptome mai „ușoare” decât Delta, dar este prea devreme pentru a spune pentru că poate dura săptămâni pentru ca oamenii să treacă prin cursul complet al infecției.

Kerkhove a avertizat însă că, chiar dacă infecţia cauzată de Omicron ar fi ușoară, este important să „acționăm rapid acum” și să luăm măsuri pentru a-i controla răspândirea. „Mai multe cazuri pot însemna mai multe spitalizări. Mai multe spitalizări pot însemna mai multe decese. Nu vrem să vedem asta pe lângă situația creată deja de Delta”, a spus ea.

Citeşte şi Adrian Streinu Cercel, după apariţia tulpinii Omicron: „Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun”

În ceea ce-l priveşte pe Fauci, în cadrul aceleiaşi intervenţii de la CNN el a vorbit și despre eficiența vaccinurilor anti-Covid, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că acestea nu ar mai putea proteja împotriva tulpinilor noi ale SARS-CoV-2.

„Vaccinurile pe care le distribuim în acest moment sunt destinate virusului original, descoperit în Wuhan și, cu toate acestea, în cazul variantei Delta, când ai un nivel de anticorpi înalt, acesta reușește să te protejeze, așa că avem o protecție înaltă în general atunci când suntem vaccinați, mai ales după doza booster.

Chiar și în cazul variantei Omicron, atunci când faci doza a treia, nivelul de anticorpi crește din nou și suntem încrezători că va fi un nivel de protecție și în cazul acestei variante”, a mai spus Fauci.

Citeşte şi Raed Arafat: „Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, cu siguranţă va ajunge şi în România”