Anti-rasiştii depăşesc limita. Plăcuţele străzii Penny Lane, evocată de Beatles, vandalizate din cauza unor eronate legături cu sclavia

Plăcuţele străzii Penny Lane din Liverpool, al cărei nume a inspirat o celebră melodie a formaţiei Beatles, au fost vandalizate în şirul de acte de acest fel împotriva unor simboluri considerate de manifestanţii antirasişti ca reprezentând trecutul colonial, unii suspectând că acestei străzi i-a fost atribuit numele unui vânzător de sclavi, potrivit presei britanice.

12 iun. 2020, 17:31
Anti-rasiştii depăşesc limita. Plăcuţele străzii Penny Lane, evocată de Beatles, vandalizate din cauza unor eronate legături cu sclavia

Patru plăcuţe ale străzii Penny Lane au fost acoperite cu vopsea şi cuvântul ”rasist” a fost scris deasupra uneia dintre ele. Vineri, toate aceste plăcuţe au fost curăţate.

În urma polemicii declanşate, primarul din Liverpool, Joe Anderson, a declarat că nu este dovedit faptul că strada Penny Lane ar fi o referire la vânzătorul de sclavi James Penny. Potrivit unui purtător de cuvânt al Muzeului Internaţional al Sclaviei din Liverpool, există o dezbatere pe acest subiect, ”dar probele nu sunt concludente”.

Citeşte şi Proteste în SUA. O statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată, iar alta a fost aruncată într-un lac

La rândul său, un ales local, Richard Hemp, spune că numele acelui comerciant de sclavi se scria ”Penney” şi că strada Penny Lane există ”de mai bine de 500 de ani, înaintea lui Penney, înaintea sclaviei”, aşadar ”nu există nicio legătură”.

Aceste noi acte de vandalism survin în timp ce şi în Marea Britanue se inflamează protestele apărute în siajul mişcării antirasiste americane ‘Black Lives Matter’ după uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării.