Anticiclonul Circe loveşte puternic în România! Eră glaciară peste Europa. Elena Mateescu: „Tendinţa rămâne încălzirea globală”

Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi care vor depăși 40 de grade. În paralel, Europa este ameninţată de un ciclon periculos care va ajunge şi în ţara noastră.
Filip Stan
03 aug. 2023, 08:04
Anticiclonul Circe loveşte puternic în România! Eră glaciară peste Europa. Elena Mateescu:

Anticiclonul Circe a ajuns deja în Vestul Europei și începe să-și facă simțită prezența, în special în Italia. Anticiclonul Circe va determina o scădere bruscă a temperaturilor în Italia, fiind diferențe de 12-14 grade față de zilele precedente, împingând în schimb aerul foarte cald spre Estul Europei.

Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România. Acest anticiclon va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei chiar spre Estul Europei, ceea ce va determina un val de caniculă în România pentru zilele de joi și vineri.

Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi care vor depăși 40 de grade.  „Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.

Alertă meteo. Ploi și vijelii puternice în 7 județe, apoi revine CANICULA. Vor fi din nou 39 de grade la umbră

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a explicat șefa ANM.

Ce este un anticiclon

Un anticiclon este o zonă atmosferică de înaltă presiune, în care presiunea atmosferică este superioară celei din zonele învecinate.

Această zonă este caracterizată prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.

Aceste vânturi bat în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Teoria care răstoarnă tot: Eră glaciară peste Europa. Elena Mateescu: „Tendința rămâne încălzirea globală”

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, au făcut o descoperire care ar putea să îngrozească Europa. Experții au constatat că acel curent meridional din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși în orice moment, din 2025, din cauza schimbărilor climatice, iar acest lucru ar putea să ducă la un fel de eră glaciară pe continentul european, pentru că nu se mai face schimbul de căldură.

Cercetătorii au folosit în studiul lor temperatura oceanului din ultimii 150 de ani, le-au combinat cu noile instrumente statistice aflate, din punct de vedere al tehnologiei, la dispoziție și au ajuns la această concluzie.

Citește și: Prognoza meteo. Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Furtunile aduc „duşuri reci” doar local

Este o primă concluzie care trage un serios semnal de alarmă. „Cercetările pot continua în acest sens. Cert este că Organizația Meteorologică Mondială face recomandări tuturor serviciilor meteorologice din întreaga lume și monitorizează tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Citește și: Agenția Spațială Europeană a publicat primele imagini din Univers, surprinse de telescopul Euclid: „Galaxii spirale și eliptice, stele apropiate și îndepărtate”

Face precizarea că următorii cinci ani vor putea depăși, cu o probabilitate de 98% creșterea temperaturii medii anuale, la nivel mondial cu 1,5 față de perioada preindustrială și cel puțin un an va putea depăși anul 2016, cel mai călduros până în prezent la nivel mondial.

Cu siguranță lucrurile sunt într-o dezvoltare continuă și cred că ar trebui să luăm fiecare an în parte și pe măsură ce ne apropiem de ceea ce înseamnă fiecare studiu în parte să facem aprecieri asupra a ceea ce se întâmplă.

Până atunci, însă, vorbim de o perioadă de trei săptămâni din luna iulie, considerată cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și care reprezintă un record.

Acest record este de interes și pentru zona țării noastre pentru că luna iulie din acest an a înregistrat din totalul de 31 de zile, în 27 de zile am avut o temperatură medie zilnică peste media multianuală a lunii respective.

Fapt care confirmă că tendința rămâne cea despre care vorbim și anume încălzirea globală”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Demolarea fără autorizaţie, în 2025. Când răspunzi penal, amenzile sunt de 100.000 de lei
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul ascuns din trecutul Elenei Ceaușescu. Martori au fost mai mulți bărbați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ponta a găsit ”sursa” care i-a dat pozele Elenei Lasconi: ”Am vorbit cu foștii mei colegi din PSD”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață