Anticiclonul Lucifer aduce temperaturi sufocante, dar şi furtuni în România. Noi alerte meteo COD PORTOCALIU

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, iar disconfortul termic va fi în continuare accentuat. Pe parcursul zilei de marţi îşi vor face apariţia şi ploile, la început în vest, apoi se vor extinde în toată ţara.

17 aug. 2021, 09:47
Anticiclonul Lucifer aduce temperaturi sufocante, dar şi furtuni în România. Noi alerte meteo COD PORTOCALIU

Un anticiclon aduce temperaturi sufocante în tara noastră. Meteorologii anunţă că vom resimti temperaturi de până la 43 de grade. De asemenea, furtunile îşi vor face apariţia la început în vest, apoi în aproape toată ţara.

Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN, valabil în 17 august

Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat pentru 17 august

În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citeşte şi: Prognoza meteo 17 august. Încă o zi cu temperaturi foarte mari, apoi vremea se răceşte

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00

În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși     25…40 l/mp.

Citeşte şi: Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, interval de valabilitate: 17 august, ora 14:00 – 18 august, ora 05:00

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a  Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00

În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Marţi, canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel că temperatura maximă va fi de 36…37 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârșitul intervalului, temporar cerul se va înnora și va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice. Minima termică va fi de 17… 20 de grade.

Miercuri, valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă, astfel maxima va fi de 30…32 de grade, iar minima de 15…17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate.


loading...
Partenerii noștri