ANTON ROG, General de brigadă, Director General al Centrului Național Cyberint: 2020 a fost marcat de o serie de atacuri în contextul pandemic

Revoluția digitală a accelerat evoluția felului în care comunicăm, legiferăm sau guvernăm. Căile de acces ale clienților devin vulnerabile, iar infractorii digitali au acum noi oportunități pentru furt, fraudă sau șantaj. Având în vedere contextul pandemic, anul 2020 a fost marcat de o serie de atacuri. A fost vizat, preponderent, sistemul de sănătate, a explicat ANTON ROG, General de brigadă, Director General al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații.
Filip Stan
16 mai 2021, 11:25
ANTON ROG, General de brigadă, Director General al Centrului Național Cyberint: 2020 a fost marcat de o serie de atacuri în contextul pandemic

„În istoricul atacurilor cibernetice investigate la nivelului Centrului Național CYBERINT (CNC), România NU s-a confruntat cu un atac cibernetic care să perturbe sau chiar să întrerupă funcționalitatea unor infrastructuri critice din domenii esențiale și care să afecteze în mod direct și imediat populația civilă.

Având în vedere efectele pe care materializarea unui astfel de atac le-ar avea asupra securității naționale și populației civile, Centrul Naţional Cyberint acționează pentru realizarea atribuțiilor ce îi sunt acordate prin actele normative în vigoare.

Pentru a acoperi toate aceste aspecte se urmărește, inclusiv prin implicarea Centrului Național CYBERINT în noi proiecte finanțate din fonduri europene, dezvoltarea capacităților de protecție integrată a securității cibernetice a rețelelor și sistemelor informatice cu valențe critice pentru securitatea națională, inclusiv a celor asociate mediilor OT (Operational Technology).

De asemenea, la nivel național trebuie să fim pregătiți să asigurăm reziliența rețelelor și sistemelor informatice.

Un instrument util pentru verificarea și simularea mecanismelor de cooperare și a celor de avertizare, alertă și reacție în cazul unui atac cybernetic, îl reprezintă inclusiv exercițiile de securitate cibernetică de tip hands-on, precum CYDEX (organizat anual de către CNC și partenerii săi din zona publică și privată)”, a declarat ANTON ROG, General de brigadă, Director General al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, intr-un interviu pentru Q Magazine.

Ce faceți pentru asigurarea protecției cibernetice în sectoarele energie, tehnologia informației și comunicațiilor, sănătate și finanțe-bănci, din perspectiva modului de realizare a comunicării și avertizării timpurii?

CNC operează un SOC (Security Operation Centre), realizat prin accesarea fondurilor europene, prin care oferă servicii de securitate cibernetică instituțiilor publice, inclusiv din sectorul energetic, tehnologia informației și comunicațiilor, sănătate sau financiar-bancar, în scopul dezvoltării capabilităților cibernetice la nivel instituțional și securizării cibernetice a rețelelor și sistemelor informatice ale acestora.

Unde ați identificat cele mai mari vulnerabilități, la nivelul anului 2020, de pildă?

Având în vedere contextul pandemic, anul 2020 a fost marcat de o serie de atacuri, derulate prin utilizarea unor mijloace și metode orientate spre exploatarea acestui context și a nevoii de informare a oamenilor. A fost vizat, preponderent, sistemul de sănătate. La adresa unor spitale au fost derulate atacuri de tip ransomware, pentru blocarea sistemelor informatice. Apoi s-au solicitat recompense pentru repunerea în funcțiune a acestora. Similar, a fost observată accentuarea campaniilor de distribuire a unor troieni bancari precum Qbot, Cerberus și Emotet, vizați fiind clienții unor bănci.

De asemenea, pandemia a condus la adoptarea pe scară largă a formatului „work from home”, generând transpunerea majorității activităților în mediul online. Nivelul crescut de conectivitate reprezintă o oportunitate pentru atacatorii cibernetici, care își adaptează constant modul de lucru în vederea creșterii gradului de succes al campaniilor derulate.

Întregul interviu pe www.qmagazine.ro.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au crescut valoarea, potrivit BNR
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african