Antonescu, atac la Ponta: Politica externă nu-i o colecţie de poze cu mai marii lumii să o pui pe Facebook

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat duminică un atac dur la adresa politicilor adoptate de către Victor Ponta în calitate de prim-ministru. Ţinte ale criticilor lui Antonescu au fost relaţia Guvernului cu Parlamentului, amânarea unor măsuri economice, numirea procurorilor-şefi, politica externă şi acordarea banilor publici pe criterii clientelare.

23 feb. 2014, 13:37
Antonescu, atac la Ponta: Politica externă nu-i o colecţie de poze cu mai marii lumii să o pui pe Facebook

„Avem de-a face cu un partener, Victor Ponta şi PSD, care nu înţelege şi nu practică  aşa cum trebuie separaţia puterilor în stat între legislativ şi executiv. Un prim-ministru şi un partid care cred că în deciziile se iau la partid, se comunică de la Palatul Victoria şi se execută la Palatul Parlamentului. Nu, asta nu! Niciodată! Asta nu se va întâmpla câtă vreme PNL va fi la putere (…) Parlamentul este altceva decât cred domnii Ponta şi Zgonea, împreună şi separat”, a declarat Crin Antonescu în cadrul conferinţei judeţene a PNL Hunedoara.

În al doilea rând, Antonescu a afirmat că USL s-a angajat să asigure indepedenţa justiţiei, nu să preia controlul asupra ei de la Traian Băsescu. În aceste condiţii, acordul dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu privind numirile procurorilor-şefi este „o gravă deviere de la programul şi spiritul USL, de la ideea de stat de drept, un partaj cauţionat ruşinos, din păcate, inclusiv de către Comisia Europeană”.

În zona economică, preşedintele PNL s-a arătat nemulţumit de faptul că salariile din mediul privat rămân mai mici decât în sectorul de stat, situaţie anormală generată de faptul că Guvernul a amânat măsurile de stimulare a mediului privat. La aceasta se adaugă faptul că banii publici sunt în continuare distribuiţi în mod neechitabil. „Circuitele banului public continuă, din păcate, să aibă ca prioritate circuitele şi mecanismele baroniale, clientelare. Continuă un mod discreţionar de alocare a banului public, după criterii politice, oculte, care niciodată nu au fost niciodată justificate nici în faţa Parlamentului, nici în faţa opiniei publice”, susţine liberalul.

O a patra ţintă a fost politica externă, considerată ca servilă, din partera preşedintelui Băsescu, şi incoerentă din partea guvernamentală. „Politica externă a Guvernului este palidă şi inconsecventă. Politica externă nu înseamnă o colecţie de poze cu mai marii lumii pe care să ţi-o pui pe Facebook. Politica externă nu înseamnă să te joci cu resursele ţării ca să fie mulţumit nu ştiu ce lobbyist sau consultant influent”, a apreciat Crin Antonescu.