Antonescu: Băsescu dezinformează naţiunea română. Raportul Parlamentului European nu priveşte România

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat marţi seară pe şeful statului că a dezinformat "naţiunea română", potrivit Mediafax. Acesta a precizat că, în mod contrar celor afirmate de Traian Băsescu, raportul Comisiei LIBE din Parlamentul European nu se aplică României, care este deja monitorizată prin MCV.

14 ian. 2014, 20:22
Antonescu: Băsescu dezinformează naţiunea română. Raportul Parlamentului European nu priveşte România

Antonescu a susţinut că „Traian Băsescu a dezinformat naţiunea română” în ceea ce priveşte decizia Comisiei LIBE din Parlamentul European.

„Este o minciună fără precedent ca domnul Băsescu să prezinte acest lucru ca vizându-i. Realitatea este simplă şi se poate verifica, în Comisia LIBE a Parlamentului European s-a votat un raport care a fost votat în comisie şi care urmează la începutul lui februarie să fie supus plenului, un raport care nu priveşte nici România nici vreo altă ţară, un raport care să ceară verificarea în toate ţările UE a modului în care sunt respectate criteriile de la Copenhaga”, a declarat Antonescu.

El a susţinut că raportul LIBE nu se poate referi şi nu se referă la România deoarece ţara noastră se află deja în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi se află sub monitorizare.

Comisia LIBE a Parlamentului European a votat, marţi, un raport prin care se solicită impunerea de sancţiuni, printre care şi îngheţarea fondurilor comunitare, pentru statele care încalcă criteriile de la Copenhaga şi valorile europene, potrivit unui comunicat al PE.

Comisia Europeană trebuie să creeze „imediat” un nou sistem de monitorizate a modului în care toate statele membre UE respectă valorile europene şi criteriile de aderare, se arată în rezoluţia adoptată de Comisia pentru Libertăţi Civile.

Rezoluţia, aprobată cu 31 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri, analizează respectarea drepturilor fundamentale în UE, în 2012.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România a revenit, din punct de vedere al credibilităţii pentru partenerii externi, la nivelul anului 2000, din cauza acţiunilor împotriva justiţiei.

„Am primit în timp scurt, din ambele părţi, şi de la partenerul strategic Statele Unite, vizita emisarului, şi votul de astăzi din Comisia LIBE şi va urma votul în plenul Parlamentului European, am primit semnalele, deci din ambele părţi, extrem de sever, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, care merg de la măsuri de diminuare a sumelor alocate pentru statele care nu respectă criteriile de la Copenhaga, implicit statul de drept, până la suspendarea dreptului de vot”, a spus Băsescu.