Antonescu: Decizia de la Chişinău este „istorică”, are urmări favorabile şi pentru românii din alte regiuni

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău este "istorică" şi are urmări favorabile şi pentru cauza românilor din alte regiuni, cum ar fi Ucraina, informează Mediafax.

05 dec. 2013, 19:17
Antonescu: Decizia de la Chişinău este „istorică”, are urmări favorabile şi pentru românii din alte regiuni

„E o decizie pe care pot să o numesc istorică, o decizie extraordinar de importantă, pe care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a luat-o astăzi şi care nu doar statuează termenul oficial de limbă română pentru ceea ce este – aşa cum noi ştim de atâta vreme – limba pe care o vorbim şi în România şi pe care o vorbesc românii şi în Republica Moldova, dar care întemeiază această decizie pe considerarea declaraţiei de independenţă din 1991, drept document constitutiv şi prioritar al Constituţiei şi corpului de documente constituţionale ale Republicii Moldova”, a spus Antonescu.

El a făcut această declaraţie la întoarcerea de la Chişinău, unde a făcut o vizită oficială.

Limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, joi, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

VEZI SI:

Fenechiu: Decizia de la Chişinău e un prim pas pentru recunoaşterea conştiinţei naţionale dincolo de Prut