Antonescu: Decizia lui Voiculescu de a demisiona m-a surprins şi pe mine

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu poate comenta demisia din Parlament a lui Dan Voiculescu deoarece este o decizie personală. Pe de altă parte, Antonescu a admis că demisia l-a luat prin surprindere.

28 ian. 2013, 16:13
Antonescu: Decizia lui Voiculescu de a demisiona m-a surprins şi pe mine

„Este o decizie individuală la care nu am comentarii de făcut. Este dreptul fiecăruia de a lua o astfel de decizie, decizie care m-a surprins şi pe mine”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta a evitat să comenteze speculaţiile legate de motivul demisiei, potrivit cărora Voiculescu ar încerca să evite pronunţarea sentinţei în dosarul Institului de Cercetări Alimentare de către un complet al ICCJ. „Nu pot face comentarii în legătură cu un dosar şi cu proceduri pe care nu le cunosc. Nu sunt nici avocat, nici procuror, nici inculpat”, a spus preşedintele PNL.

Antonescu a exclus posibilitatea ca Voiculescu să candideze din nou, după vacantarea colegiului său, pentru a tergiversa procesul în care este inculpat. „Nu are niciun rost să discutăm ipoteze fantasmagorice”, a mai spus Crin Antonescu.

Dan Voiculescu şi-a anunţat, luni, demisia din Senatul României. În urma părăsirii Parlamentului, Dan Voiculescu nu va mai fi judecat în dosarul de corupţie de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare.

„Am o scurtă declaraţie legată de faptul ca în ultimul timp se speculează faptul ca imunitatea a devenit o piedică în calea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justitie în care am fost implicat, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară. Ca urmare, demisionez din Senat”, a anunţat Voiculescu, în faţa plenului Senatului.

Practic, plecarea de bunăvoie din rândurile parlamentarilor îi permite preşedintelui fondator al partidului Conservator să nu se mai prezinte în faţa judecătorilor ÎCCJ. Căci, nemaifiind parlamentar, Voiculescu va putea fi judecat de către o instanţă normală, cel mai probabil dosarul său urmând să fie retrimis Tribunalului Bucureşti.

Voiculescu a câştigat mandatul de senator în urma alegerilor din 9 decembrie 2012, în colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.

Judecat în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu urma să fie judecat din nou de magistraţii instanţei supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.

Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul privind presupuse fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu este judecat alături de Gheorghe Mencinicopschi şi de alte 11 persoane, fusese trimis instanţei supreme, care ar fi trebuit să continue judecata.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie 2012 la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.