Antonescu, la Congres: Încerc un sentiment de mâhnire şi, ca membru PNL, mă simt puţin JIGNIT

Crin Antonescu, candidat unic la şefia PNL, a lansat sâmbătă, în faţa delegaţilor liberali, un nou atac la adresa oponenţilor săi din partid, reproşându-le lipsa unui "minim respect" pentru că nu au luat cuvântul la Congres, după ce săptămâni în şir au vorbit numai despre "cum a ajuns partidul la ruşi, a fost scos din Occident, a fost vândut PSD şi a fost făcut praf". "Ca membru al PNL mă simt puţin jignit", a spus Antonescu.

23 feb. 2013, 11:15
Antonescu, la Congres: Încerc un sentiment de mâhnire şi, ca membru PNL, mă simt puţin JIGNIT

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că se simte puţin jignit ca membru PNL, deoarece cei care au atacat partidul în ultima lună nu au venit să vorbească şi la Congres.

„Vă anunţ că lista cu vorbitori s-a închis. Sunt surprins. În calitate de asociaţie a unor oameni liberi, ceea ce cred că este acest partid, prima condiţie e să ne respectăm între noi. Cu alte cuvinte, chiar dacă ne considerăm unii pe alţii somnolenţi sau incapabili să luăm o decizie sau luăm decizii proaste, aceştia suntem”, a precizat Antonescu.

El a spus că i se pare normal ce acei care au criticat partidul public să discute despre aceste lucruri şi în Congresul PNL, luând cuvântul în sensul criticilor aduse în public.

Mi se pare absolut normal, câtă vreme de 3-4 săptămâni auzim public în fiecare seară discursuri critice despre cum a ajuns partidul la ruşi, despre cum a fost scos partidul din Occident, despre cum a fost vândut PSD, despre cum a fost partidul făcut praf, despre cum partidul nu mai e democatic, de o parte a unor colegi – foarte bine, e marca libertăţii de exprimare care deosebeşte PNL de altele, pentru că noi ne exprimăm şi în public, nimeni nu a făcut nimic împotriva acestui lucru – dar mi se pare de un minim respect să discutăm şi în şi cu PNL în Congres aceste lucruri”, a spus Antonescu.

El a precizat că faţă de acest lucru se simte mâhnit şi jignit. „Iată de ce, în faţa închiderii nu de către mine, nu de către actuala conducere, a listei de vorbitori, încerc un sentiment de mâhnire şi, ca membru, nu ca preşedinte al PNL, mă simt puţin jignit”, a spus Antonescu.

După ce a anunţat închiderea listei, Antonescu şi întreaga conducere al PNL şi-au depus mandatul în cadrul Congresului, urmând procesul de alegere a noii conduceri.

La prezentarea raportului de activitate în congres, Antonescu a arătat că PNL a ajuns un „partid mare” din perspectiva rezultatelor de la locale, însă nu şi-a atins obiectivul de a ajunge principalul partid care să-şi impună viziunea în Eexcutiv. 

Potrivit liberalului, subiectul împărţirii funcţiilor în executiv şi a ariilor de influenţă guvernamentală între PSD şi PNL, subiect discutat în ultima vreme de către unii lideri PNL nemulţumiţi.

S-a procedat la un partaj în legătură cu aceste ministere, nu neg că trebuie să fim în permanenţă vigilenţi. Nu neg, ar fi copilăreşte şi în orice caz această copilărie nu-mai stă la îndemână, că trebuie să dai în fiecare zi o luptă chiar cu un partener, chiar cu un partener corect ca să-ţi aperi sau să-ţi creşti şansele. Ceea ce însă neg este că viitorul politic al PNL, imaginea sa în faţa cetăţenilor, şansele sale electorale pentru viitor sunt determinate de cine are în custodie sau nu Hidroelectrica, de cine are în custodie sau nu cutare regie”, a susţinut Antonescu.

El a precizat că în partid se ştie faptul că pentru a implementa un program politic este necesară şi o luptă pe funcţii, însă acest lucru nu trebuie să fie o imagine generală a PNL.

„Imaginea generală a PNL trebuie să fie aceea a unui partid care nu are agenda concentrată pe această luptă neimportantă pentru cetăţeni. Pentru cetăţeni nu asta este important, pentru cetăţeni – cum spunea cineva – nu e nici măcar important cum ne alegem noi aici, ce Statut avem şi de decizii avem, dacă lor, cetăţenilor, aceste decizii ale noastre le folosesc”, a mai explicat preşedintele PNL.

Antonescu a făcut referire inclusiv la episodul suspendării preşedintelui Traian Băsescu din vara anului 2012, moment în care a îndeplinit poziţia de preşedinte interimar.

Eu consider, şi e natural că e posibil să mă înşel, că în calitate de preşedinte interimar al României atâta vreme cât am deţinut această funcţie nu am încălcat Constituţia, nu am încălcat spiritul (…) Nu am făcut niciun gest şi nu am spus nicio vorbă care să contravină convingerilor mele naţionale, patriotice şi prooccidentale”, a susţinut liderul PNL.

El a reiterat faptul că toate procedurile folosite la momentul suspendării au fost constituţionale, chiar dacă „neuzuale”, precizând că PNL a acţionat „perfect democratic”.

Antonescu a precizat că obiectivul stabilit în 2010 ca PNL să ajungă la 30% la alegerile parlamentare este „neatins exact aritmetic, dar aproximat politic”.

De asemenea, el a invocat şi obiectivul ca PNL să fie principalul partid de guvernare, impunând programul şi soluţiile.

Nu este un obiectiv atins, nu suntem principal partid de guvernare şi nu dăm singuri sau în mod covârşitor programul şi soluţiile de guvernare. Dar nu suntem nici partid secundar, nu suntem nici partid care are un cuvânt minor de spus în programul şi practica guvernării. Am spus că vrem să devenim ca partid titularul major al dreptei româneşti, cred că acest obiectiv pentru cei care ştiu ce e dreapta şi pentru cei care vorbesc şi au nevoie sincer de dreapta este un obiectiv realizat”, a afirmat Antonescu.

În plus, liderul PNL a precizat că au fost şi obiective care nu au fost asumate în 2010, dar care au fost atinse de echipa de conducere.

„Unul dintre ele este candidatura la Preşedinţia României, susţinută de această mare formulă, evident că în 2010 era clar că o să avem un candidat la alegerile prezidenţiale, că nu ne împiedică nimeni”, a spus Antonescu, referindu-se la desemnarea sa în USL drept candidat la alegerile prezidenţiale.

Mai mult, preşedintele PNL a precizat că cel mai important obiectiv a fost îndeplinit de PNL peste aşteptări în cazul alegerilor locale.

„Alegerile locale contează mai mult, pentru mine, decât alegerile prezidenţiale. (…) În momentul în care avem 13 preşedinţi de CJ, ceea ce înseamnă circa o treime, din acel moment indiferent cine va fi sau nu preşedintele României, indiferent că vom fi sau nu la guvernare, avem baza solidă pe care putem construi ca partid mare. Simplificând, dacă tema noastră în 2010 a fost să devenim partid mare, nu în sensul istoriei, nu în sensul demnităţii, nu în sensul importanţei simbolice, ci în sens sociologic, cantitativ, administrativ, astăzi cred că putem să spunem da, suntem un partid mare”, a susţinut preşedintele PNL.

Liberalii s-au reunit astăzi, în cea de-a doua zi de Congres, pentru a-şi alege noua conducere. Crin Antonescu este singurul candidat la şefia PNL, acestea urmând să ceară, fără emoţii, votul pentru un nou mandat în fruntea formaţiunii liberale. Antonescu şi-a depus candidatura împreună cu lista de 15 vicepreşedinţi executivi, secretarul general şi prim-vicepreşedintele.