Antonescu: Şi eu sunt pentru înăsprirea pedepselor din Codul Rutier. Încerc să ţin pasul cu Stroe şi Ponta

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, la România TV, că susţine înăsprirea sancţiunilor din Codul Rutier, dar a spus că noile prevederi trebuiau discutate şi cu categorii profesionale interesate, lucru pentru care în cadrul conducerii partidului a solicitat amânarea introducerii proiectului de Cod în atenţia Guvernului.

24 sept. 2013, 18:08
Antonescu: Şi eu sunt pentru înăsprirea pedepselor din Codul Rutier. Încerc să ţin pasul cu Stroe şi Ponta

„Şi eu sunt pentru înăsprirea pedepselor. Şi eu sorb cuvintele lui Radu Stroe când vorbeşte de oameni iresponsabili care pun în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi, dar este necesară o discuţie şi cu alte categorii profesionale”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta a amintit că o amânare similară, justificată în opinia sa, i-a fost cerută ministrului Lucia Varga de către premierul Victor Ponta în ceea ce priveşte introducerea pe ordinea de zi a Gucvernului a proiectului de Cod Silvic, în vederea prelungirii perioadei de dezbatere publică.

În ce priveşte sancţiunile, Antonescu apreciază că proiectul iniaţial era prea dur, suspendarea permisului pe o perioadă de 5 ani pentru trecerea pe roşu la semafor fiind disproporţionat de mare, mai ales în cazul celor care îşi câştigă existenţa datorită faptului că deţin permis de conducere.

„Sunt pentru înăsprirea pedepselor, cot la cot cu Radu Stroe şi premierul Ponta. Încerc să ţin pasul cu ei pentru că sunt foarte hotărâţi”, a mai spus Antonescu.

Conducerea PNL i-a dat ministrului de Interne un termen de două săptămâni pentru a schimba amenzile prevăzute de Codul Rutier, informează România TV. Vineri, după şedinţa BPN a PNL, pe site-ul MAI a fost publicată o nouă variantă de modificare a Codului Rutier, care prevede ca amenda maximă primită să fie de 9.600 de lei, în loc de 16.000, cât era stipulat în varianta anterioară.

Imediat după şedinţa PNL, pe site-ul MAI a fost publicată noua variantă de proiect de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Liberalii l-au certat pe ministrul Radu Stroe că a ieşit public să anunţe un proiect pe care nu l-a discutat cu liderii partidului. PNL nu este de acord, în primul rând, cu amenzile mari propuse pentru şoferii care încalcă lege. Ministrul de Interne a retras proiectul şi aşteaptă propuneri pentru modificarea documentului.

Liberalii sunt nemulţumiţi de sancţiunile foarte mari prevăzute de acest proiect de lege şi cel ministrului de Interne să retragă iniţiativa.

Între timp, Ministerul de Interne a „îndulcit” din sancţiunile pe care le riscă şoferii care încalcă legea.

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică de MAI prevede ca şoferii care conduc băuţi, nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza regulamentară cu peste 60 de kilometri pe oră vor avea permisele suspendate timp de 120 de zile.

Permisul este suspendat pentru o perioadă de 180 de zile, iar amenda va fi între 21 şi 50 de puncte de amendă pentru şoferii care nu opresc la trecerile la nivel cu calea ferată, dacă sunt bariere sau semibariere coborâte, care şoferul circulă pe contrasens, care circulă cu o viteză care depăşeşte viteza maximă legală cu mai mult de 60 km/h, care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau se află la volanul unui autovehicul neînmatriculat.

În cazul în care, în condiţiile de mai sus provoacă şi un accident soldat cu pagube materiale, perioada de suspendare a permisului va fi de un an, iar amenda primită se încadrează în clasa a VI-a de sancţiuni, între 51 şi 120 de puncte de amendă.

În cazul unui accident grav sau a trecerii pe culoarea roşie a semaforului, suspendarea permisului poate ajunge la cel mult doi ani, faţă de cinci, cât prevedea proiectul anterior.

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, că BPN al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, în forma nouă, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni, acest timp urmând a fi destinat dezbaterilor.

„Am convenit ca proiectul, în forma sa cea nouă, să nu fie introdus în următoarele două săptămâni, cel puţin, pe ordinea de zi a Guvernului spre a fi adoptat, pentru a putea lăsa timp dezbaterilor, discuţiilor între iniţiatorii proiectului şi toţi cei care în societatea românească – asociaţii, grupuri – sunt direct şi explicabil legaţi de acest proiect”, a spus Antonescu.

El a infirmat faptul că ministrul de Interne ar fi fost acuzat, criticat sau „certat” în şedinţa BPN al PNL de către colegii săi liberali cu privire la acest proiect.

„Am văzut discuţiile, nu s-a apucat nimeni să-l acuze, critice sau certe pe ministrul de Interne. Am avut cu domnul Stroe o discuţie chiar amănunţită asupra intenţiilor care se regăsesc în proiectul domniei sale, asupra cauzelor, formulelor, soluţiilor”, a adăugat Antonescu.