Mişcări de trupe în apropiere de graniţele României. Militarii ruşi din Transnistria pregătesc armamentul

Trupe din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR) au efectuat luni un exerciţiu de antrenament privind manipularea complexelor de rachete antitanc cu dirijare semiautomată, se menţionează într-un comunicat al Districtului Militar Vest din Federaţia Rusă, citat marţi de portalul Deschide.md.

16 ian. 2018, 16:16
Mişcări de trupe în apropiere de graniţele României. Militarii ruşi din Transnistria pregătesc armamentul

La aceste aplicaţii, militarii ruşi au exersat mai multe procedee de lansare, ghidare şi mânuire a sistemelor de rachete antitanc.

Expertul în probleme de securitate, Roşian Vasiloi, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale ‘Viitorul’ din Chişinău, se întreabă cu această ocazie ‘împotriva cui se pregăteşte să lupte GOTR în cadrul pretinsei misiuni de pacificare’ a Rusiei în Transnistria? În acest context, el remarcă faptul că Republica Moldova nu dispune de tancuri.

Potrivit expertului citat, trupele GOTR din Transnistria au în dotare 3 complexe de rachete antitanc cu dirijare semiautomată – Complexul 9k11, Complexul Fagor 9k111 şi Complexul Konkurs 9M113. Acestea pot fi utilizate de către diviziile de infanterie şi pot fi montate pe tehnica blindată.

Grupul Operativ de Trupe Ruse în Transnistria a fost creat la 1 iulie 1995, în baza fostei Armate a 14-a a Rusiei, şi numără aproximativ 1.350 de militari, dar Rusia mai dispune de aproximativ 400 de militari in cadrul contingentului său de menţinere a păcii în stânga Nistrului.