Anul 2013, cel mai călduros al şaselea an de la jumătatea secolului 19 până în prezent

Anul 2013 a fost, împreună cu 2007, cel mai călduros al şaselea an de la jumătatea secolului al XIX-lea, de la începerea măsurătorilor moderne de temperatură - potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) - care a considerat aceste date drept o confirmare a schimbării climatice.

05 feb. 2014, 15:33
Anul 2013, cel mai călduros al şaselea an de la jumătatea secolului 19 până în prezent

„Temperatura mondială a anului 2013 este congruentă cu tendinţa de încălzire pe termen lung„, a declarat responsabilul OMM, Michel Jarraud. Atât în 2013, cât şi în 2007, temperaturile de la suprafaţa oceanelor şi celei terestre au fost cu 0,50 de grade mai mari decât media din perioada 1961-1990 şi cu 0,03 grade Celsius mai mari decât media din 2001-2010, scrie Agerpres.

Lăsându-i fără argumente pe cei care încă dezbat fenomenul schimbării climatice, OMM a precizat că, de când există aceste date, 13 din cei 14 ani cei mai călduroşi s-au înregistrat în secolul XXI. Dintre aceştia, cei mai călduroşi au fost 2005 şi 2010, cu temperaturi mondiale care au fost mai mari cu 0,55 grade Celsius decât media pe termen lung.

Pe locul al treilea se situează anul 1998, în timpul căruia fenomenul El Niño s-a produs cu o intensitate excepţională, potrivit OMM. Legat de acest fenomen, 2013 a fost unul din cei patru ani cu cele mai mari temperaturi în condiţii neutre, altfel spus fără episoadele El Niño şi La Niña, responsabile de încălzirea sau, respectiv, răcirea unor suprafeţe mari de ocean.

„Ritmul de încălzire nu este uniform, dar este indiscutabil. Ţinând cont de volumul fără precedente de gaze cu efect de seră emanat în atmosferă, generaţiile viitoare vor trăi într-o lume în care temperaturile mondiale vor continua să crească”, a prognozat Jarraud. El a precizat că, „de acţiunea sau de lipsa noastră de acţiune, pentru a reduce emisiile de bioxid de carbon şi de alte gaze care reţin căldura, va depinde starea în care vor găsi planeta copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri”.

OMM a prezentat aceste date, înainte de publicarea completă a declaraţiei sale privind Starea climei în 2013, care va avea loc în martie 2014 şi care va cuprinde detalii privind precipitaţiile, inundaţiile, cicloanele tropicale, suprafaţa de gheaţă şi nivelul mării la scară regional. În prezent, cercetătorii de la OMM compilează informaţiile din cele 191 de ţări membre privind tendinţele şi fenomenele extreme la scară naţională înregistrate anul trecut.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în 2012, când s-au înregistrat temperaturi maxime anuale fără precedent pe întreg teritoriul SUA, în 2013 cele mai înalte temperaturi s-au înregistrat în Australia, care s-a confruntat cu cel mai călduros an de când se fac aceste măsurători.