Anul şcolar 2021 – 2022. Noi reguli de funcţionare a şcolilor din septembrie, reglementate printr-un nou ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin comun de către miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii care va reglementa "toate aspectele necesare" începerii şcolii în condiţii de siguranţă, adaptate la "realităţile existente" în România.

11 aug. 2021, 15:12
Anul şcolar 2021 – 2022. Noi reguli de funcţionare a şcolilor din septembrie, reglementate printr-un nou ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii

Anul şcolar 2021 – 2022 va începe la 13 septembrie, iar ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că noile reguli de funcţionare a şcolilor vor fi reglementate printr-un nou ordin comun cu ministerul Sănătăţii la începutul lunii septembrie.

„Vom avea la începutul lunii septembrie un ordin comun Ministrul Educaţiei – Ministrul Sănătăţii care va reglementa toate aspectele necesare începerii şcolii în condiţii de siguranţă, în condiţii adaptate la realităţile existente în România, realităţi care arată foarte multe probleme la nivelul sistemului de învăţământ, inclusiv din perspectiva infrastructurii”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Părinţii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală. Orice altă variantă ar avea efecte catastrofale”

Sorin Cîmpeanu a declarat, de asemenea, că la ora actuală multe şcoli sunt încă şantiere, dar că a primit asigurări din partea inspectoratelor şcolare că lucrările vor fi finalizate înainte de începerea noului an şcolar.

„Sunt într-adevăr multe şcoli în care sunt şantiere în acest moment, important este ca şantierele să fie închise înainte de începerea şcolii. (…) Ministerul Educaţiei se implică prin programa de reabilitare a şcolilor pe care le monitorizează îndeaproape, Ministerul Educaţiei susţine implementarea proiectului România Educată prin care avizăm modificarea şi eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranţă şi calitate în şcolile din România. Avem o sumă importantă cuprinsă în PNRR care se află în negocieri cu Comisia Europeană în acest moment destinată tocmai îmbunătăţirii infrastructurii şcolilor şi avem de asemenea şi un comitet interministerial condus de viceprim-ministru pentru şcoli sigure şi sănătoase. (…) Am primit asigurări din partea inspectoratelor şcolare că lucrările vor fi finalizate. Acum, măsura în care eu sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla este discutabilă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Preşedintele Academiei Române este împotriva educaţiei sexuale în şcoli şi a altor noi discipline, propuse în programă. „Ar fi o mare naivitate şi o lipsă acută de logică”

Anul şcolar 2021 – 2022. Modificări la structura şcolară

Ministrul Educaţiei a admis că multe unităţi şcolare se confruntă cu suprapopularea, mai ales pentru că „avem anul acesta o micşorare a numărului de elevi în clasă”.

„Nu sunt pregătite şcolile să preia elevi din alte unităţi de învăţământ preuniversitar pentru mai multe motive. În primul rând, suntem după o situaţie de criză sanitară, în care toţi elevii aşteaptă să înceapă şcoala cu prezenţă fizică. În al doilea rând, pentru că avem anul acesta o micşorare a numărului de elevi în clasă, ceea ce determinat o creştere a numărului de clase în liceu şi la trecerea din clasa a IV-a în clasa a V-a. De asemenea, avem nevoie de laboratoare dacă vrem ca elevii să aibă un curriculum bazat pe competenţe, iar competenţele practice de care are nevoie societatea şi au nevoie angajatorii se obţin în mare parte în laboratoare. Avem în PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, laboratoare care au nevoie de spaţii. Aceste spaţii au fost pierdute odată cu introducerea clasei pregătitoare în şcoli. Nu mai există spaţii în şcoli din Bucureşti, Ilfov, Timiş, Sibiu, Bihor, care sunt suprapopulate. Avem o problemă cu suprapopularea”, a explicat Cîmpeanu.