Anul școlar a început și pentru aproximativ 2.500 de deținuți din penitenciarele din România. La Craiova, trei deținuți sunt în clasa pregătitoare

Clopoțelul a sunat și pentru cei aproximativ 2500 de deținuți care frecventează cursurile de școlarizare în penitenciarele din România.

13 sept. 2023, 11:34
Anul școlar a început și pentru aproximativ 2.500 de deținuți din penitenciarele din România. La Craiova, trei deținuți sunt în clasa pregătitoare
Deţinuţii care se vaccinează împotriva coronavirusului ar putea ieşi mai devreme din închisoare

Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, oferă deținuților posibilitatea de a continua studiile. Astfel, pentru circa 2.500 de deținuți din România a început școala la 11 septembrie.

În anul școlar 2023/2024, cu excepția penitenciarelor-spital, în toate unitățile penitenciare sunt organizate cursuri de instruire școlară, după cum urmează:

Învățământ de masă, clasele I-XIII – în trei unități penitenciare;
Învățământ de masă, clasele I-XII – în trei unități penitenciare;
Învățământ de masă, clasele I-XI – în șase unități penitenciare;
Învățământ de masă, clasele I-X – în zece unități penitenciare;
Învățământ de masă, clasele I-VIII – în șase unități penitenciare;
Programul A doua șansă, nivel primar și/sau secundat inferior – în zece unități penitenciare.

Citește și: Cum arată cea mai modernă școală publică din România. Elevii au echipamente digitale de ultimă generație, cinematograf, amfiteatru în aer liber

”Dorim să transmitem succes în activitatea școlară celor care și-au asumat calitatea de elev și subliniem consecințele pozitive ale acestei opțiuni, din perspectiva oportunității de îmbogățire a universului cultural, de formare a competențelor și abilităților de a participa la viața comunității și, totodată, a petrecerii timpului într-un mod constructiv. Parcurgerea programului de instruire școlară deschide reale perspective de evoluție și asigură șanse sporite în momentul tranziției la viața din comunitate, însă, apreciem că pentru obținerea acestor rezultate este necesară implicarea personală susținută în acest demers”, a transmis directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN.

Citește și: Cum sunt organizate cele cinci module ale anului şcolar 2023-2024. Câte vacanţe vor avea elevii, prima este programată foarte repede!

De exemplu, Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud colaborează cu două instituții de învățământ pentru a asigura școlarizarea deținuților care doresc continuarea studiilor. Cursurile sunt organizate în colaborare cu Școala Gimnazială ”Axente Sever” din Aiud pentru elevii deținuți care vor să participe la cursurile claselor I-VIII și cu Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza”, Ciumbrud – pentru școala profesională anii I – IV, potrivit alba24.ro.

Alți 11 deţinuţi de la Penitenciarul Craiova-Pelendava au început și ei școala. Au vârste cuprinse între 28 şi 58 de ani. Nouă dintre ei urmează ciclul primar, trei fiind în clasa zero. Alţi doi sunt la gimnaziu.

“Ca în fiecare an, instruirea şcolară se va realiza în sălile de clasă puse la dispoziţie de Centrul de Detenţie Craiova şi va fi susţinută de cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Special Pelendava Craiova. Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ. În urma absolvirii unui an şcolar, deţinuţii primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale. În conţinutul diplomelor nu se fac menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Cheltuielile legate de instruirea şcolară sunt suportate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Craiova-Pelendava. Activitatea de şcolarizare se realizează în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Penitenciarul Craiova-Pelendava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Liceul Tehnologic Special Pelendava Craiova, în acord cu Recomandările Europene privind educaţia în penitenciare. “Scopul organizării cursurilor de şcolarizare pentru persoanele private de libertate este acela de a spori şansele acestora de a accesa cursuri de formare profesională, care să le permită ocuparea unui loc pe piaţa muncii şi reintegrarea cu succes in familie şi societate, scăzând astfel riscul de recidivă”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Craiova-Pelendava.