Anul şcolar s-ar putea încheia la sfârşitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor

Anul școlar s-ar putea încheia cu o lună mai devreme decât ar trebui, anul acesta. Mai exact, la sfârșitul lunii mai. Sindicatele din învățământ se pregătesc de grevă şi amenință cu încheierea anului școlar luna următoare.

24 apr. 2023, 10:25
Anul şcolar s-ar putea încheia la sfârşitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor

Anul şcolar este ameninţat şi în acest an de protestele profesorilor. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională a Sindicatelor „Alma Mater” strâng semnături pentru declanșarea grevei generale.

În funcție de discuțiile cu Guvernul, anul școlar s-ar putea încheia peste doar 3 săptămâni, cu o lună mai devreme decât în mod normal. Mai exact, 22 mai este termenul limită acordat de cadrele didactice politicienilor, data până la care aceștia trebuie să vină cu soluții concrete pentru problemele lor.

Greva anunțată de profesori ar putea da peste cap anul școlar. Unii elevi s-ar putea trezi fără medii încheiate înainte de Bacalaureat și Evaluarea Națională

După trei proteste la Parlament și la Guvern, unde nu au reușit sa se facă auziți, profesorii și-au unit forțele și pichetează în număr și mai mare Guvernul. Cer creșterea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în sistemul de învățământ.

Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, sâmbătă, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar se va finaliza cu bine, menţionând că şi cadrele didactice doresc acest lucru şi că este nevoie de găsirea de soluţii, scrie Agerpres. Declarațiile vin în contextul în care, sâmbătă dimineață, cele trei federații sindicale majore din Educație au anunțat că anul școlar ar putea să se încheie luna viitoare, fiind demarat recent un referendum pentru declanșarea grevei generale din 22 mai.

Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a spus Ligia Deca, întrebată în legătură cu greva profesorilor.

Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale, conform sursei citate. “În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023

29 mai – 02 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:004 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: Când are loc următoarea minivacanță pentru elevi și când încep Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023

Anul şcolar 2022-2023: Calendar Evaluarea Națională:

6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilorAnul şcolar, ameninţat şi de scandalul pe legile educației

Iar scandalul și dezbaterile pe tema legilor educației continuă. Exmatricularea și introducerea camerelor video în sălile de clasă din școli sunt contestate de mulți părinți.

Iar astăzi este o nouă zi de dezbateri pe legile educației în comisia de învățământ din Camera Deputaților. După ce au votat un capitol extrem de important referitor la combaterea violenței în școli, parlamentarii trebuie să revină și asupra amendamentelor venite din partea cultelor religioase.

Astfel, pentru a combate violența în școli, vor fi instalate camere de supraveghere în sălile de curs, cu acordul părinților. Acest plan de combatere a violenței se referă și la modul de acces al persoanelor străine școlii, la siguranța elevilor și a profesorilor, cuprinde inclusiv programe de suport psihologic pentru profesorii agresați și trebuie implementat în 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, a fost votat și acel amendament prin care elevii care comit fapte grave vor putea fi exmatriculați, însă parlamentarii trebuie să vină cu completări aici. Asta pentru că trebuie să decidă cum pot fi reînscriși la școală cei exmatriculați.

Astăzi ar trebui să decidă și ce fac cu amendamentele cultelor religioase, în principal cel referitor la diversitatea identitară înlocuită cu cea religioasă. Este o modificare votată fără să existe consens în coaliția de guvernare, astfel că se va renunța la ea, spun surse politice.

În această săptămână ar trebui să se dea votul final în plenul Camerei Deputaților pe legile educației.