Angajații din educație anunță greva generală în 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment. ”Facem apel la părinți să țină copiii acasă!”

Solidaritate fără precedent. Cadrele didactice din România susțin că s-au săturat să fie umilite de guvernanți. Astfel, profesorii au început pregătirea paralizării anului școlar. Sindicaliștii din educație au decis declanșarea grevei generale în 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment în 17 mai.

16 mai 2023, 11:06
Angajații din educație anunță greva generală în 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment. ”Facem apel la părinți să țină copiii acasă!”

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

”Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus maj presus de orice solidaritatea. Trebuie soluționate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. Marșul arata ca am redevenit o forță. Nu mai putem accepta sa fim umiliți, sa se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii. Pentru cei care nu au venit la protest și tac: tăcerea nu e în favoarea lor, ci a guvernanților”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

”Așteptam să ne întâlnim ieri cu președintele. Ne-am întâlnit cu o consilieră a domnului Iohannis, din domeniul Sănătății, nu cineva specializat în învățământ.
Ne așteptăm să fie președintele tarii, care vorbește de România educată, dar nu a mai apărut public.

Cum să poți începe o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul România Educata se va alege praful. Astăzi vin în Educație cei cu notele cele mai mici, care nu au locuri în alta parte”, a declarat și Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

”Vom avea greve în multe universități. Cine a semnat pentru grevă, face grevă. Mai avem timp să ne îmbunătățim procentajele de participare la grevă până la finalul săptămânii. E posibil sa avem examene amânate sau anulate!”, a mai spus Hadăr.

Cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ au tras în repetate rânduri semnale de alarmă, public, au ieșit în stradă, au cerut discuții cu oficialii Guvernului, dar degeaba. Marșuri ale angajaților din educație au avut loc în toată țara, dar degeaba. La București, cinci mari proteste s-au desfășurat, în 2023, dar tot degeaba.

Marți, 16 mai, reprezentanții personalului din învățământ anunță ce replică vor da politicienilor aflați la butoanele puterii. Potrivit sindicaliștilor, aproximativ 80% dintre cadrele didactice sunt de acord cu paralizarea anului școlar, deci greva generală. Pentru acest lucru, trebuie respectați toți pașii legali: prima dată, greva de avertisment, apoi greva generală.

Anunțul vine după un mare protest organizat de angajații din educație desfășurat în data de 10 mai 2023, la București.

Potrivit legii, greva de avertisment se desfășoară cu profesorii în clase, care decid dacă susțin orele ori doar supraveghează elevii. Abia după două zile de grevă de avertisment pot organiza greva generală.

 

Ce poate face Guvernul. Care sunt revendicările angajaților din educație

Amintim că profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.