Anul şi banul

Publicat: Marţi, 07 Mai 2013 11:44 // Actualizat: Marţi, 07 Mai 2013 11:44 // Sursa: RTV.net

Ponta şi ai lui fac anul de guvernare. Nu-i vreun moment pentru deschis şampania, dar nici de sinucidere-n grup. Useliştii sunt la butoane. Acolo unde şi-au dorit. Au avut timp să constate, mai ales cei care nu mai trecuseră prin Palatul Victoria, că-i infinit mai greu (şi mai profitabil, e drept) la putere decât în opoziţia veşnic ofensivă la televizor. Banii-s tot mai puţini, constrângerile financiare-s enorme, supapele nemulţumirii sociale au început să bubuie, oamenii nemulţumiţi şi solicitanţii de favoruri pe bani publici sunt din ce în ce mai mulţi. E dificil să ţii echilibrul când mergi pe sârmă şi toată lumea trage de bară.

Istoria ne-a învăţat că jocul pe greşeala adversarului e nedrept şi, totodată, extrem de eficient. Însă, cu excepţia presei, leşinată de foame şi ea, deci implicit dispusă către compromisuri şi concesii reciproc avantajoase, nu are cine să-l practice. Opoziţia, practic, nu mai există. Şi nu fiindcă, în vremea politică a reevaluărilor şi a coabitării, ar fi decimat-o setea de „Dreptate până la capăt”. Ci pentru că se autodistruge ea însăşi cu talent şi aplicaţie. Spaţiul de manevră e încă larg.

În acest context, orizontul luminos de aşteptare pe fundalul căruia USL s-a cocoţat în fotoliile guvernamentale devine duşmanul cel mai puternic al Executivului. Votanţii vor doar ceea ce au cerut şi, mai ales, ce li s-a promis cu toată gura. Oamenii şi-au îndeplinit, votând, partea lor de contract. Au dat jos, democratic, la urne, nişte ticăloşi îmbuibaţi care s-au îmbogăţit pe măsură ce ei au sărăcit. Acum îşi aşteaptă răsplata. Tradusă nu în deschidrea către marele public a peşterii lui Ali Baba, ci-n tot ceea ce defineşte nivelul de trai decent. Nu-i interesează fineţurile de criză şi nici explicaţiile savante.

Până acum, guvernanţii au muncit, cel mai vizibil, întru mulţumirea electoratului bugetar şi pensionar, afectat covârşitor de nebunia tăierilor în masă. Au reparat cât au putut ei de repede - şi bine au făcut - nişte nedreptăţi strigătoare la cer. Nu pe toate, mai e de lucrat o grămadă şi aici. Dar, după un an, fiindcă nu se poate trăi la nesfârşit din greaua moştenire, ar cam fi cazul să apară-n planşele de lucru şi privaţii. Mediul ăla de afaceri atât de hulit care, între altele, a produs şi banii care au acoperit găurile din bugetele de familie ale mulţilor angajaţil la stat şi pensionari. Şi care, deocamdată, continuă să se sufoce. Un pic de oxigen în plămânii lui ar mişca o ţară încremenită într-o aşteptare contraproductivă. Dar pentru asta e nevoie de viziune şi olecuţă de curaj...

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Executivul Ponta guvernul Ponta USL victor ciutacu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 mai 12:20
Răspunde | Votează email 0 email
Cris
Cat mai costa o coabitare / gratiere la Basescu? Sare de 1 milion de euro? Sunt convins ca Becali a inceput sa se gandeasca serios la asta. Dosarele smecherilor cu ceafa groasa de securisti, sunt plimbate prin tribunale, fraierii ajung in zeghe.
09 mai 22:43
Răspunde | Votează email 0 email
Ion
Vazui pe "tolomacu de Ciutacu" in emisiunea
Tonomatu lui Ciutacu", intr-un interviu cu Tudor Gheorghe.
Foarte frumoasa emisiunea, d-le Ciutacu.
V-am zis din/cu simpatie "tolomacu", mai mult pentu faptul ca rimeaza cu "tonomatu" sau si cu Ciutacu.
Vedeti ce inseamna sa stati de vorba cu un om destept? Devii la fel, nu-i asa, cu el?
Cu cel destept, daca esti si tu. Daca nu, incerci sa-l tragi in jos, la nivelul tau.

L-am iubit pe Tudor al nostru. Zic asa, pentru sunt tot de acolo, de pe aproape. Acu' sunt tare departe, dar cu sfufletu' tot aproape.
De aia am si incercat sa scriu ceva in genu' ce ar putea fi cantat, asa cum imi zicea un prieten, de Tudor Gheorghe. Cum sa se intample asa ceva, daca Tudor nu l-a cantat, pana acum, nici pe Nichita?! Dar'mite pe mine, un muritor de rand, pribeag prin lume...

Ia asculta, aici, numai o strofa:

"Te-ai nascut in varf, pe culmi,
La cumpana dintre lumi.
De-atunci alergi intre maluri,
Printre munti si printre dealuri,

Raule, ce curgi in valuri...

Cu simpatie,
De peste Ocean,
Un roman pribeag,
Ion
08 mai 11:03
Răspunde | Votează email 1 email
mircea
nu stiu pa cine sa mai cred pa Ciutacu sau Stecher,ca din astia cu gura nu mai stii unde sunt facuti,unii in SINAI, altii in SINAIA,care or fi mai bine informati si documentati cu arechea si timpanu:SRI,SPP,STS,SIE si nu in ultimu rand MOSAD,manipulare manuala
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H