Anunţ de maximă importanţă pentru toţi clienţii Prima Casă: se renegociază TOATE contractele

În urma activării indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte indicele ROBOR în contractele de credit, şi a unei modificări făcute de Finanţe special pentru Prima Casă, băncile ar urma să cheme toţi clienţii care şi-au luat locuinţă prin acest program (peste 200.000 de persoane) pentru renegocierea contractului, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

07 mai 2019, 11:22
Anunţ de maximă importanţă pentru toţi clienţii Prima Casă: se renegociază TOATE contractele

„Pentru creditele Prima Casă aflate în derulare, băncile îşi vor chema clienţii să le propună un nou nivel al dobânzii, calculat cu IRCC. După ce s-a ajuns la o înţelegere, aceasta se comunică Fondului de garantare”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.

Proiectul de HG care împinge IRCC este procesat cu rapiditate. Surse guvernamentale spun că hotărârea de guvern va fi aprobată cel mai probabil în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta. Nu mai departe de mâine dimineaţă sunt convocate Comisiile Consiliului Economic şi Social împreună cu directori din Ministerul Finanţelor pentru a avea discuţii pe tema acestui proiect de Hotărâre de Guvern, urmând ca la ora 13.00 să se întrunească plenul CES pentru a vota proiectul de HG. Surse din interiorul CES susţin că instituţia sau cel puţin anumite comisii nu îşi vor da aviz favofabil dacă IRCC nu se va aplica şi creditelor în derulare.

Discuţiile au apărut în condiţiile în care, numărul contractelor Prima Casă aflate în derulare este foarte mare, iar instituţiile de credit şi Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM, nu ştiu exact cum ar trebui procedat. În plus, plafoanele pe anul acesta pentru fiecare bancă au fost negociate cu Ministerul Finanţelor şi FNGCIMM în luna februarie pentru tot anul în curs. După şedinţa de miercuri se va şti probabil mai mult, ne-au spus surse din cadrul FNGCIMM.

Potrivit unei declaraţii a preşedintelui FNGCIMM, publicată pe site-ul instituţiei, „Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României.”. Dintre acestea parte au dat în plată, parte au achitat creditul în avans, dar chiar şi aşa numărul garanţiilor acordate este unul foarte mare. Potrivit statisticilor prezentate de BNR la sfârşitul lunii septembrie 2018, creditele Prima Casă reprezentau 46,6% din totalul creditelor ipotecare. La aceeaşi dată soldul creditelor era de 33,7 miliarde de lei, din care garanţia statului reprezintă 16,5 miliarde de lei. Practic vorbim de un total de 214.998 debitori arondaţi celor 20 de bănci care fac/au făcut parte din program. De aproximativ un an, FNGCIMM nu mai prezintă date statistice despre Prima Casă, motivând că aceste statistici se găsesc la Ministerul Finanţelor.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET.