Anunţ de ultim moment al Casei Regale a României. Ce se va întâmplă cu rămăşițele Reginei-mamă, Elena

Casa Regală a anunțat duminică programul funeraliilor reginei mamă, Elena. Rămășițele vor fi aduse din Elveția peste 2 săptămâni cu o aeronavă militară, iar cortegiul va merge direct la Curtea de Argeș.

06 oct. 2019, 19:21
Anunţ de ultim moment al Casei Regale a României. Ce se va întâmplă cu rămăşițele Reginei-mamă, Elena

Toți cei care doresc să-i aducă un omagiu celei care l-a născut pe Regele Mihai o vor putea face până sâmbătă, când va fi reînhumată în necropola regală, alături de fiul său.

Aducerea în țară a rămășițelor reginei mamă Elena este o împlinire a dorinței Regelui Mihai de a-și petrece eternitatea alături de cea care i-a fost alături în cele mai dificile momente. Familia Regală anunță doliu timp de 3 zile, pe 18, 19 și 20 octombrie.

Regina mamă Elena a plecat din România pe 3 ianuarie 1948, după abdicarea Regelui Mihai. Înainte de acest episod tragic pentru monarhie, viața să a fost una plină de greutăți și nedreptăți.

Simona Preda, istoric: „A fost un om care a suferit enorm și care și-a acceptat soarta cu demnitate pentru că a fost pusă în situația de a nu putea alege, dar nu putea decide personal. Pentru că influența politică, responsabilitatea politică, responsabilitatea față de binele celorlalți, pe care l-a pus întotdeauna înainte ei, a fost mai mare și a contat mult mai mult decât binele personal. E un om despre care ar trebui să vorbim cu un anumit respect”.

Elena s-a căsătorit în 1921 cu principele moştenitor Carol al României care i-a promis un viitor împlinit ca regină a lui. În realitate, din cauza aventurii amoroase a lui Carol cu Elena Lupescu, a avut parte de dezamăgiri şi de umilințe. Nu a avut talentul literar al predecesoarei sale, Carmen Sylva, nici talentul diplomatic al Reginei Maria, soacra să, dar a fost iubită de români, spun istoricii.

Rămăşiţele reginei Elena vor fi aduse din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, unde a fost înmormântată în 1982. Cu o aeronavă militară vor ajunge la București, vineri, pe 18 octombrie. În aceeași zi, cortegiul funerar va ajunge la Curtea de Argeș și va încetini prin orașele prin care va trece. A doua zi, sâmbătă 19 octombrie, va avea loc slujba de reînhumare, iar regina mamă va fi așezată lângă fiul sau, regele Mihai, în Necropola regală.