Programul Visa Waiver ar fi permis cetățenilor români să călătorească în SUA fără viză, pentru o perioadă de până la 90 de zile. Eliminarea României din acest program vine după o revizuire inițiată de administrația americană la doar câteva luni de la desemnarea țării în program.
Ambasada SUA în România a explicat decizia prin prisma unei priorități majore: combaterea migrației ilegale și protejarea securității naționale.
„Imigrația ilegală pune presiune pe sistemul de sănătate, educație și servicii sociale, crescând costurile. Prin stoparea imigrației ilegale, comunitățile vor vedea că resursele sunt folosite în beneficiul cetățenilor care plătesc taxe”, au transmis oficialii americani într-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter).
Pe 25 martie, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA a anunțat suspendarea Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români, pe durata unei revizuiri a eligibilității României în programul VWP. Revizuirea a fost finalizată, iar concluzia a fost una clară: România nu mai îndeplinește condițiile pentru a rămâne în programul Visa Waiver.
„Astăzi, Departamentul de Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în cadrul Programului Visa Waiver (VWP). În ciuda preocupărilor legate de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP la 9 ianuarie 2025. La 25 martie 2025, DHS a suspendat punerea în aplicare a VWP pentru a efectua o revizuire a desemnării României. Această revizuire s-a încheiat și, având în vedere accentul pus de această administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, DHS a decis că desemnarea României ar trebui anulată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierelor și a imigrației. România poate fi reconsiderată pentru desemnarea VWP în viitor, în cazul în care îndeplinește criteriile legale de eligibilitate”, se arată în comunicatul DHS.
Tricia McLaughlin, secretar adjunct al DHS, a oferit o declarație oficială în acest context.
„Menținerea standardelor ridicate ale programului Visa Waiver este esențială pentru securitatea noastră națională. Având în vedere accentul pus de această administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, Secretarul Securității Interne a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României în cadrul VWP, cu efect imediat”, a declarat oficialul american.
Aceasta a adăugat: „Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor în vederea consolidării cooperării în domeniul securității. România poate fi reconsiderată pentru admiterea în cadrul VWP în viitor”.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a reacționat prompt, exprimând „regret” față de decizia administrației americane.
„România a luat la cunoștință cu regret că Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver. Această posibilitate este prevăzută în cadrul Acordului Visa Waiver. Decizia vine în contextul în care autoritățile americane au făcut o prioritate absolută, politică și tehnică, din protecția frontierelor și combaterea imigrației ilegale. Regretăm această decizie având în vedere că România a îndeplinit toate elementele pe care legea americană le stipulează pentru accederea în cadrul programului Visa Waiver. Aceasta este însă o decizie politică care este la latitudinea autorităților americane și reflectă prioritățile administrației. România și SUA rămân parteneri determinați să întărească cooperarea în toate domeniile. Astfel, Guvernul României și ansamblul instituțiilor și autorităților române competente vor continua să facă demersuri diplomatice și tehnice pentru a obține regimul de Visa Waiver pentru cetățenii României”, se arată în comunicatul MAE.