Anunţ de ultimă oră despre negocieri de pace Rusia-Ucraina. Condiţia pusă de Zelenski

Mihailo Podoliak declarase miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi "la uşa Crimeei" în "cinci până la şapte luni", în condiţiile în care Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă.

06 apr. 2023, 22:31
Anunţ de ultimă oră despre negocieri de pace Rusia-Ucraina. Condiţia pusă de Zelenski
Cum arată proprietatea de 800.000 de dolari din Crimeea al lui Volodimir Zelenski. Ruşii vor să o confişte

Război în Ucraina. Mihailo Podolyak, principalul consilier al președintelui Volodimr Zelenski, a exclus discuții de pace cu Moscova până când forțele ruse nu vor părăsi toată Ucraina, inclusiv Crimeea ocupată de ruși, scrie The Guardian.

„Nu se pune problema vreunei concesii teritoriale sau negocieri ale drepturilor noastre suverane”, a scris pe Twitter Mihailo Podolyak.

Mesajul său vine după ce Andrii Sibiha, un alt consilier al lui Zelenski, a declarat pentru Financial Times că Ucraina ar putea fi dispusă să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei dacă forțele sale vor ajunge la granița peninsulei ocupate de Rusia.

Între timp, cel puțin cinci civili au fost uciși în regiunea de est Donețk în atacurile de miercuri, inclusiv doi civili în orașul Bahmut, a declarat guvernatorul ucrainean al Donețkului, relatează CNN. Acest lucru vine după ce atacurile rusești au lovit o grădiniță, case și clădiri înalte, a declarat guvernatorul Donețkului, Pavlo Kirilenko într-o postare Telegram.

Armata rusă schimbă tactica. Pentru a nu le mai fi doborâte avioanele, rușii atacă Ucraina cu rachete ghidate

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum.

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, declarase miercuri pentru „Financial Times” Andrii Sîbiha, consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski. „Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când ne vom afla la graniţa administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la preconizata contraofensivă planificată de ceva timp de Kiev. „Aceasta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră”, a adăugat oficialul ucrainean.

Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei pentru „legea marţială” din teritoriile ocupate în Ucraina
Mihailo Podoliak declarase miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”, în condiţiile în care Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă.

Financial Times: SUA se împotriveşte ca Ucrainei să i se ofere o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO.

Statele Unite se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la summitul din iulie al Alianţei, ceea ce arată că există diviziuni în Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului, relatează „Financial Times”.

SUA, Germania, dar şi Ungaria se opun eforturilor unor ţări precum Polonia şi statele baltice de a oferi Kievului legături mai strânse cu NATO şi declaraţii clare de sprijin pentru viitoarea sa aderare, au declarat pentru FT patru oficiali implicaţi în discuţii.