Anunţ de ultimă oră despre voucherele energetice. Care trebuie să fie consumul maxim pentru ca statul să-ţi plătească factura

Marcel Boloș a anunțat care va fi suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor: ”Vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important!".

14 nov. 2022, 20:03
Anunţ de ultimă oră despre voucherele energetice. Care trebuie să fie consumul maxim pentru ca statul să-ţi plătească factura

Voucherele energetice se vor acorda din 2023, dar nu pentru toată lumea. Ministrul Marcel Boloş a făcut precizări cu privire la condiţii.  „Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată la Bruxelles despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică”, a spus Marcel Boloș, luni, la Antena 3.

Guvernul taie voucherele şi tichetele: „Sunt inutile, vom folosi resursele pentru a reduce costurile energiei”
„Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie. Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Voucherele energetice, pentru venituri de sub 1500 lei momentan

Referitor la voucherele sociale pentru produsele alimentare, Marcel Boloș a spus: „Avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale”.

Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum.

PRIME DE CRĂCIUN 2022. Ce angajaţi primesc bonusuri de 1000 de lei înainte de Sărbători
Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie.Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie.

Voucherele energetice, plătite şi în funcţie de vârstă. Ce se întâmplă cu românii de 60 de ani

În discuția cu Comisia Europeană a fost că acești bani să fie folosiți pentru orice tip de consum energetic. Adică energie electrică, gaze naturale, energie termică, încălzire termică, deci practic ar fi un ajutor pentru sărăcia energetică, pe familie, care este posibil să fie acordat o singură dată. Cuantumul este unul orientativ, pe care l-am avut în discuția cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată în coaliție.

Foarte importantă este și vârsta. Este o limită de vârstă care, în momentul de față, este undeva în jur de 60 de ani. Să nu uităm că la voucherele sociale noi avem peste 65 de ani limita de vârstă. Aici limita este de 60 de ani, pentru că se consideră că sub această vârstă capacitatea de muncă încă există, iar peste 60 de ani capacitatea de muncă este redusă. Și practic încercăm să intervenim cu banii spre acele grupuri sociale defavorizate și să intre cu adevărat sprijinul în compensarea facturilor pentru familiile vulnerabile”, a mai spus Marcel Boloș la Antena 3.