Anunț de ultimă oră făcut de RAR! Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină second hand

Cei care își doresc să achiziționeze un vehicul second hand trebuie să știe că în București și Cluj Napoca, la reprezentanțele RAR pot să efectueze verificări amănunțite a mașinii respective.

05 aug. 2023, 16:34
Anunț de ultimă oră făcut de RAR! Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină second hand
Anunț de ultimă oră făcut de RAR! Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină second hand

Începând cu această săptămână, oamneii au posibilitatea de a merge și la Reprezentanța Cluj a Registrului Auto Român (RAR) cu mașina pe care își doresc să o achiziționeze pentru a fi efectuată o verificare amănunțită.

Citește și: Preţul benzinei a explodat în Grecia. Cât trebuie să plătească românii care merg în vacanţă cu maşina

RAR pune la dispoziție un echipament modern și de foarte bună calitate, care are capacitatea de a identifica mai multe aspecte, care cu siguranță cântăresc mult atunci când trebuie să cheltuiți o sumă de bani semnificativă.

Specialiștii RAR au remarcat de-a lungul timpului faptul că persoanele care își doresc să achiziționeze un vehicul sunt extrem de vulnerabile. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cei mai mulți oameni nu au o pregătire de specialitate în acest domeniu, devenind astfel extrem de ușor de păcălit. Pe de altă parte există și foarte mulți vânzători care pun la bătaie vehicule care au probleme ascune, kilometraj schimbat sau, în cea mai nefericită variantă, cu probleme de identificare. Acest scenariu vă pune în situația în care ați achiziționat o mașină pe care nu puteți folosi.

Cât costă să verifici vehiculul la RAR

RAR dezvoltă în prezent un program numit RAR eXpert, disponibil în București și Cluj-Napoca, prin intermediul căruia cei interesați au posibilitatea să efectueze o evaluare tehnică exhaustivă, un proces de identificare precisă și o analiză a integrității mașinii dorite. Această instituție furnizează trei opțiuni de pachete, care pot fi achiziționate individual sau în combinație, și care includ o inspecție tehnică detaliată (cu un cost de aproximativ 250 lei), o verificare riguroasă a identității vehiculului (356 lei) și o diagnoză directă a sistemului de bord pentru a confirma numărul real de kilometri parcurși (168 lei). Durata estimată pentru aceste proceduri de verificare este de aproximativ două ore, iar programările pot fi realizate prin intermediul telefonului sau online.

Două procente dintre vehiculele care ajung la Registrul Auto Român sau care sunt supuse verificărilor în trafic se confruntă cu probleme legate de identificare. Aceste probleme pot varia de la aspecte simple, precum seriile de motor ilegibile sau lipsa codului de motor și a plăcuței producătorului, până la probleme mai grave, cum ar fi absența seriei de șasiu/caroserie. Toate aceste deficiențe reprezintă motive solide pentru a ezita în achiziționarea unui vehicul uzat. Acest lucru se datorează faptului că neconformitățile legate de elementele de identificare pot duce la respingerea definitivă a mașinii de către Registrul Auto Român și la blocarea sa, fără a mai avea posibilitatea de a fi readmisă în circulație.

Citește și: Guvernul schimbă legea. Îți va fi confiscată mașina dacă comiți aceste fapte